Tovább zuhant az építőipari termelés

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés volumene 2008 júniusában kiigazítatlan adatok alapján 8,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Júniusban szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 5,4 százalékkal haladta meg az előző havit.
Vágólapra másolva!

Az év első hat hónapjában a termelés 10,7 százalékkal maradt el a 2007. azonos időszakitól. A termelés júniusi visszaesése mindegyik építményfőcsoportnál megfigyelhető volt. Az épületek építésének volumene 9,2 százalékkal, az egyéb építmények építéséé 6,6 százalékkal csökkent 2007 júniusához mérten. A termelés visszaesése mindkét építménycsoportban a legnagyobb szervezetek körében volt jelentős.

Az építőipari termelés első hat havi 10,7 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése 10,9 százalékkal, az egyéb építményeké 10,3 százalékkal lett alacsonyabb. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva júniusban az épületek építése 5,3 százalékkal, az egyéb építményeké 0,7 százalékkal maradt el a májusitól.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése júniusban 16,1 százalékkal csökkent 2007. júniusához viszonyítva; évkezdettől 16,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 35,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 35,1 százalékkal, az egyéb építményeké 35,2 százalékkal csökkent az előző évihez mérten.

Az év első hat hónapjában kötött szerződések volumene 13,8 százalékkal alacsonyabb volt a 2007. január-júniusinál. Évkezdettől épületekre az előző év azonos időszakinál 30 százalékkal kisebb, egyéb építményekre 11 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. Ez utóbbi növekedés az autópálya-építésre még januárban kötött nagy értékű szerződés eredménye.

Az építőipar termelői árai 2008 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,8 százalékkal emelkedtek, ezen belül az építőiparban legnagyobb súlyt képviselő szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése alágazat áremelkedése 5,9 százalék volt.

Az egyes építményalcsoportokban a növekedés 4,9 százalék és 6,8 százalék között szóródott. Az előző negyedévhez viszonyítva az építőipar egészében az áremelkedés mértéke 1,5 százalék volt, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 1,6 százalékkal növekedtek.