Maradt a japán alapkamat

Vágólapra másolva!
A Japán Bank egyre pesszimistább a szigetország gazdaságát illetően, ezért változatlanul hagyta az alapkamatot - írja a Bloomberg. Ezzel az ipari országok között továbbra is a japán kamatszint a legalacsonyabb.
Vágólapra másolva!

A gazdasági növekedés lassulóban van, elsősorban a magas energia- nyersanyagárak, illetve a gyengébb exportteljesítmény miatt - közölte a Bank of Japan, miután az alapkamatot 0,5 százalékon hagyta.

A világ második legnagyobb gazdasága 2,4 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, miközben az infláció évtizedes magasságokba emelkedett. Az exportra mindemellett a világgazdaság lassulása hatott negatívan.

A szigetország jegybankja áprilisban módosított addigi politikáján, és nem emelte a kamatot. Ez a Bloomberg szerint csak jövőre változhat, addig tehát nem várható kamatemelés.

Sőt, a Bloombergnek nyilatkozó Hiroaki Muto, a Sumitomo Mitsui Asset Management Co. vezető közgazdásza szerint a japán gazdaság 2010-ig nem fog magához térni, és ezért várhatóan a kamatok sem emelkednek majd addig.