Átszervez a Tesco

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a Tesco 605 millió font (1,1 milliárd dollár) értékű ingatlanvagyont adott el, hogy a befolyt összeget külföldi terjeszkedésre fordítsa. Ez volt a negyedik ilyen tranzakció az elmúlt két évben.
Vágólapra másolva!

Az értékesített 13 brit üzletet és egy elosztóközpontot négy felvásárló vette meg, az új tulajdonosoktól a Tesco 20 évre visszabérli az ingatlanokat és opciót szerzett a szerződések meghosszabbítására is. A mostani értékesítés részét képezi a Tesco két éve bejelentett hosszabb távú programjának, amelynek értelmében ingatlanértékesítésből öt év alatt 5 milliárd font bevételre tesz szert terjeszkedési terveinek finanszírozására.

A jelenlegi tranzakcióval elérték a 2 milliárdot. A Tesco ingatlanportfóliójának becsült értéke közel 31 milliárd fontot. A brit lánc májusban csaknem egymilliárdot költött 36 dél-koreai hipermarket megvásárlásra, amellyel a meglévő Homeplus láncát bővítette és több száz millió font értékű befektetést tervez Indiában is. Nagy-Britannián kívül, ahol közel 1800 üzlete van a Tescónak, további 13 országban rendelkezik üzletekkel és forgalmának negyede is külföldről származik.