Maradt az alapkamat Szlovákiában

Vágólapra másolva!
A Szlovák Nemzeti Bank a keddi kamatdöntésével változatlanul, 4,25 százalékon hagyta alapkamatát. A döntés megfelelt a piaci várakozásnak.
Vágólapra másolva!

Szlovákiában júliusban 4,4 százalékra gyorsult a tizenkét havi infláció EU-szabvány szerint számolva a júniusi 4,3 százalékról. Az infláció tavaly ősz óta gyorsul Szlovákiában is, részint külső okból, az energia és az élelmiszerek világszintű drágulása miatt, részint az EU-konvergencia jegyében a hatósági árak emelése miatt is.

Az év vége felé az infláció valamelyes enyhülésére számítanak az elemzők, részint a bázishatás, részint az olajtermékek valamelyes olcsóbbodása, részint a gazdasági növekedés Szlovákiában is valószínű lassulása matt. Az első negyedévben a szlovák GDP növekedése - éves összehasonlításban - 8,7 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 14,3 százalékos, illetve a tavalyi egész évi átlagos 10,4 százalékos ütemről.

Az infláció féken tartásához az is hozzájárulhat, hogy a központi banknak, a korábbi várakozással ellentétben, mégsem kell negyed százalékponttal csökkentenie alapkamatát, hogy összhangba kerüljön az Európai Központi Bank (EKB) szintjével, tekintettel Szlovákia januári euróövezeti csatlakozására. A Szlovák Nemzeti Bank utoljára tavaly áprilisban mozdult, az akkor még alacsony inflációra tekintettel negyed százalékponttal 4,25 százalékra csökkentve alapkamatát, a kéthetes repót. Az EKB most idén július elején negyed százalékponttal éppen 4,25 százalékra emelte alapkamatát, így Szlovákiában elhárult a további kamatcsökkentési kényszer.