Két év múlva 3 százalékos lehet az infláció

Vágólapra másolva!
Az infláció 2010 közepére csökkenhet 3,0 százalékra, ha viszont marad a jelenlegi erős forint és az olajár nem emelkedik, akkor akár 2009 végére is elérhető ez a mérték - mondta Kovács András Mihály, a Magyar Nemzeti Bank elemzői stábjának helyettes vezetője kedden, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A jegybank szakértői stábjának frissített inflációs prognózisa szerint az idén 6,3 százalékos, jövőre 4,1 százalékos, 2010-re 3,0 százalékos átlagos infláció várható. A korábban jelzettel szemben most egyaránt léteznek lefelé és felfelé mutató inflációs kockázatok is - emelte ki az MNB szakértője. A 2010-re vonatkozó számításoknál 137 dolláros hordónkénti olajárral és 232 forintos euró árfolyammal számolt a jegybanki stáb - tette hozzá.

Ha marad az erős forint és az olajár a 110-120 dolláros sávtól nem emelkedik el, akkor akár 2009-re is elérhető a 3 százalékos infláció - magyarázta Kovács András Mihály. Ezzel együtt felhívta a figyelmet arra is, hogy kedvezőtlen folyamatok esetén 2010-re 3,8 százalékos pénzromlás is kialakulhat.

Jövőre a versenyszektorban maximum 7,0 százalékos, 2010-ben pedig 7,0 százalék alatti bérnövekedéssel számolt a stáb - mondta.

A jegybank szakértői a már bejelentett októberi 10 százalékos gázáremelés mellett jövőre további 7 százalékos emelést prognosztizálnak, ami az év egészében sem lesz tíz százaléknál több, hiszen közismert, hogy a gázárak kilenc hónappal követik az olajárak alakulását - felelte a jegybanki elemző az MTI kérdésére.

Kovács András Mihály helyesbítette azt a Napi Gazdaságban kedden megjelent véleményt, miszerint az MNB-ben nem találják a gazdaság fehéredésének jeleit. A szakértő kifejtette: míg 2006 közepétől a KSH által kimutatott bérnövekedési ütem egy részét fehéredésnek tekintette az elemzői stáb, a 2008-as bérfolyamatoknál már nem számol további jelentős fehéredési hatással. Ennek az oka az, hogy a KSH csak az öt főnél többet foglalkoztatók béralakulást rögzíti, s ebben a körben már feltehetően lezajlott a fehéredés döntő része - tette hozzá.