Csökkenő orosz olajtermelés várható

Vágólapra másolva!
Az orosz energiaügyi minisztérium adatai szerint az idén augusztusban 0,9 százalékkal volt kisebb az ország nyersolajtermelése a múlt év augusztusinál. Elemzők szerint tíz év után ismét előállhat az a helyzet 2008-ban, hogy az éves termelés nem éri el a megelőző évit, jóllehet júliushoz képest némi emelkedést mértek.
Vágólapra másolva!

Az elemzők szerint biztosat azonban csak az év vége felé lehet majd mondani, mert újabb termelőkapacitások léphetnek be, különösen annak köszönhetően, hogy júliusban törvényt fogadtak el Oroszországban az ásványkincs-kitermelési adó mérsékléséről.

A nyersolaj exportilletéke azonban az olajárral változik: ha az olaj drágul, az illeték nő, azaz az orosz olajtársaságoknál kevesebb pénz marad az egyébként egyre költségesebb új beruházások elindításához. Az elemzők szerint az olajtársaságok számára egyre nagyobb terhet jelent termelési szintjük tartása.

Vagit Alekperov Lukoil-vezér a napokban úgy becsülte, hogy az olajtermelés növeléséhez az iparnak 400 milliárd rubelnyi, azaz több mint 16 milliárd dollárnyi plusz pénz kellene - adócsökkentési értékben számolva -, hogy jövőre többet fektessenek a kitermelésbe.

Az idei júliusi termelés 1,1 százalékkal maradt el a tavaly júliusi napi 9,89 millió hordótól. Az idei első hét hónapban az orosz olajtermelés 1 százalékkal volt kisebb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az év első öt hónapjában még csupán 0,2 százalékkal csökkent tavalyhoz képest az olajtermelés, minek részben oka lehet a szibériai tartalékok apadása, de a kitermeléshez szükséges áramból sem volt elég a télen, tavasszal.