Hitelt nyújt az IMF Grúziának

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 750 millió dolláros készenléti hitelt hagyott jóvá Grúzia számára, amely összesen 1-2 milliárd dolláros nemzetközi segélyt kért az augusztusi háborús konfliktus nyomán az újjáépítésre és az infrastruktúra fejlesztésére.
Vágólapra másolva!

A háború miatt Grúzia 5-6 százalékra várja csak az idei gazdasági növekedést, a korábban várt kétszámjegyű ütem helyett.

Tavaly 12,4 százalékkal nőtt a grúz GDP, az idén márciusban az IMF 9 százalékos növekedést valószínűsített az idei évre.

Grúzia Oroszországgal vívott háborúja mintegy egymilliárd dollár kárt okozott, de nem ásta alá alapvetően a grúz gazdaságot - közölte korábban a miniszterelnök. Lado Gurgenidze szerint ugyanakkor az egymilliárd dollár csak hozzávetőleges, korai becslés.

Grúzia teljes tavalyi költségvetése mintegy 3 milliárd dollár körül volt, így most a háború nyomán jelentős nyugati segélyeket vár, hogy gazdasága talpra álljon.

"A grúz gazdaság folytatja többé-kevésbé normális működését, a pénzügyi rendszer is működik, a fogyasztók költekeznek" - mondta akkor Gurgenidze.