Keletre vonul az osztrák tőke

Vágólapra másolva!
Az osztrák vállatok újonnan eszközölt közvetlen tőkebefektetéseinek (FDI) súlypontja a szomszédos országokból mindinkább a kelet-európai államok felé tolódik el - állapítja meg a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézete (WIIW) szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében.
Vágólapra másolva!

A WIIW adatai alapján 2005-ben a külföldön beruházott osztrák tőke összességében 53 milliárd eurót tett ki - a hazai össztermék 24 százalékát -, több mint kétszeresét a 2000-ben jegyzett 24 milliárdnak. A befektetők száma pedig 1048-ra nőtt a 2000-es 917-ről.

Az elemzés szerint Cseh- és Magyarország korábbi kiemelt szerepét fokozatosan Románia, Bulgária, Oroszország és Ukrajna veszi át az osztrák FDI-kihelyezések elsődleges célpontjaként. A WIIW összeállítása szerint a külföldi tőkebefektetéssel rendelkező osztrák cégek 60-70 százaléka kis- és középméretű vállalkozás, igaz, a külföldön működő tőke viszonylag csekély hányadát ellenőrzik csak.

A kihelyezések zöme piacorientált, ami azt jelenti, hogy a beruházások fő célja a termékeknek és a szolgáltatásoknak a helyi piacokon való értékesítése. Kiváltképpen igaz ez az ingatlanok és a pénzügyi szolgáltatások esetében.

Az alacsony munkaköltségek alárendelt szerepet játszanak az osztrák cégek szempontrendszerében, amikor a külföldi beruházásokról döntenek - hangsúlyozza a kutatóintézet, amely tanulmányához felmérést végzett a vállalatok körében. Például a Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában eszközölt befektetések alig 5-7 százalékánál estek latba az ausztriainál alacsonyabb munkaköltségek, illetve hatékonyságjavító tényezők. Az utóbbi időben a romániai beruházásoknál tapasztalható ugyan a bérszínvonal bizonyos fokú figyelembe vétele, a nyugat-balkáni országok viszonylatában azonban nincsenek erre utaló jelek. A munkaigényes feldolgozóipari ágazatokba irányuló osztrák közvetlen tőkebefektetések főként az ázsiai országokban szaporodtak meg, de ezeknél is a helyi piacra való termelés a legfontosabb cél.

A WIIW-elemzés szerzőjének kimutatása szerint az összesített FDI-állományon belül az olyan szomszédos államok, mint Németország és Magyarország hányada 2000 óta fokozatosan csökken, ugyanakkor növekszik Románia, Bulgária, Lengyelország és Horvátország súlya. A folyamat a beruházások földrajzi eloszlásában lényeges változásokat indított el.

Még mindig Németország és Magyarország a legnagyobb célpont

Ennek ellenére még mindig Németországban és Magyarországon tevékenykedik a legtöbb osztrák befektető (a beruházók 30 százaléka). A tanulmányhoz csatolt táblázat szerint az osztrák befektetők száma és a beruházott tőke nagysága Magyarországon 2000 és 2005 között alig változott: 2005-re - hattal - 313-re emelkedett a számuk.

A tanulmány aláhúzta: egyelőre "nem eldöntött", hogy az osztrák tőkebefektetések a jövőben is elsődlegesen Közép- és Kelet-Európára korlátozódnak-e, vagy Ausztria kilép a tágabban értelmezett nemzetközi befektetőpiacra. Jelenleg még nem tartozik a jelentős globális beruházók klubjába, jóllehet Közép- és Délkelet-Európában fontos regionális szereplő. A WIIW meglátása szerint a kis- és közepes méretű cégek erejét meghaladja, hogy távolabbi körzetekben fektessenek be, vagyis ha Ausztria be akarja verekedni magát a globális versenyzők közé, a kormánynak ösztönzőleg kell fellépnie, támogatva a vállalkozások külföldi tőkekihelyezéseit.