Megállapodtak a TNK-BP tulajdonosai

Vágólapra másolva!
Hosszú viszály után megállapodásra jutottak a TNK-BP kőolajipari társaság orosz és brit tulajdonosai, az AAR és a BP. A hír nyomán 18 százalékkal emelkedett a TNK-BP részvényeinek árfolyama.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön kiadott közlemény szerint az orosz Alfa Group, Access Industries és Renova társaságokat tömörítő AAR, valamint a BP memorandumot írt alá. Eszerint Robert Dudley, a társaság brit vezérigazgatója - aki az orosz tulajdonosok szerint kizárólag a BP érdekeit tartotta szem előtt -, idén év végén távozik tisztségéből, és helyére a BP állít új jelöltet, akit a TNK-BP három független taggal bővített igazgató tanácsnak egyhangú döntéssel kell elfogadni.

Az új vezérigazgató azonban szűkebb felhatalmazásokkal rendelkezik majd elődjénél, például nem állíthatja össze a leányvállalatok igazgatótanácsait, amelyekben mostantól paritásos alapon lesznek majd jelen az orosz, illetve a brit tulajdonosok képviselői.

Ezen kívül az igazgatótanács megvizsgálja egy nemzetközi részvénykibocsátás célszerűségének kérdését is.

A megállapodásról megelégedéssel szólt Tony Hayward, a BP feje - aki méltatta Dudley munkásságát -, valamint Igor Szecsin, az iparágért felelős orosz miniszterelnök-helyettes is.

Az év elején kitört viszály során a TNK-BP számos nehézséggel kényszerült megküzdeni, így az adóhivatal és a munkajogi főhatóság vizsgálódásaival. Ezek miatt Dudley, akinek eltávolítását az orosz részvényesek követelték, már korábban elhagyta Oroszországot.

A TNK-BP az egyik vezető orosz olajtársaság és a világ első tíz cége között van a nyersolaj-kitermelésben. A társaság fele-fele arányban oszlik meg az orosz részvényeseket tömörítő AAR és a BP között, s a részvényesek tulajdonában van a Szlavnyeft orosz kőolajipari társaság közel 50 százaléka is.

A TNK-BP Oroszországban - Nyugat- és Kelet-Szibériában - , valamint a Volga-Ural régióban, továbbá Ukrajnában tevékenykedik. Tavaly átlagosan napi 1,6 millió hordó - a Szlavnyeftben tartott részét is beszámítva 1,8 millió hordó - olajat termelt ki.