Összeül a MÁV felügyelő-bizottsága

Vágólapra másolva!
A MÁV felügyelőbizottsága jövő heti rendes ülésén foglalkozik azzal a hírrel, hogy három vasúti vezető ellen alapos gyanú miatt a rendőrség eljárást indított - mondta Reményik Kálmán, a MÁV felügyelőbizottsága elnöke az MTI-nek csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Hozzátette, hogy a testület a témák két tag kezdeményezésére tűzi napirendre.

Reményik Kálmán - aki 2006 ősze óta elnöke a MÁV felügyelőbizottságának - elmondta, hogy a fb 2003-2006. között 12 ülésen foglalkozott két vagoneladási üggyel, köztük a haszonvasként eladott 2.000 vagon esetével.

Reményik Kálmán tájékoztatása szerint a haszonvasként értékesített 2.000 vagon könyvszerinti értéke 150 millió forint körül volt, a haszonvasban ez 600-700 millió forintra tehető. Információja szerint az eladás során 400 millió forint befolyt a céghez, és mintegy 200 millió forint értékű váltót is elfogadtak.

A felügyelőbizottság elnöke a jegyzőkönyvek alapján úgy ítélte meg, hogy nagyobbrészt nyugvópontra jutott az ügy, hiszen az volt a kérdéses, hogy a tonnánkénti 20-22 ezer forint közötti ár megfelelő volt-e, és ezt megfelelőnek tartotta egy műszaki szakértői vélemény.

Reményik Kálmán elmondta, hogy a jegyzőkönyvekből az derül ki, - és ez lett az akkori fegyelmi felelősségre vonásnak is az alapja -, hogy az ügyletekben voltak olyan momentumok, amelyek nem feleltek meg a MÁV belső szabályzatainak.

A MÁV felügyelőbizottságának elnöke újabb vizsgálat elrendelésének nem látja sok értelmét, hiszen zajlik a rendőrségi vizsgálat, és amit az feltár, azzal az fb-nek nincs teendője.

A felügyelőbizottság feladata arra ösztönözni a menedzsmentet, a tulajdonost, hogy milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy az ilyen esetek a jövőben elkerülhetők legyenek - fogalmazott a MÁV felügyelő bizottságának elnöke. Úgy vélte, az általa ismert dokumentumokhoz képest a rendőrség bizonyára többletinformációval rendelkezik, ha hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt vizsgálatot indított az ügyben