Pénteken lesz a Mavir-pályázat

Vágólapra másolva!
A magyar villamosenergia-ipari rendszerirányító, a Mavir a 2009. évi teljesítésre kiírt kapacitáslekötési tenderére pénteken várja az ajánlatokat, többek között a Dunamenti- és az AES Tiszai erőműtől is.
Vágólapra másolva!

A Magyar Villamos Művek (MVM) csoporthoz tartozó Mavir ezen a pályázaton köti le az ellátásbiztonságot szolgáló tartalékokat, a magyar villamosenergia-rendszer biztonságos működéséhez szükséges szabályozási és hálózati veszteséget fedező kapacitásokat.

A biztonsági tartaléknak akkorának kell lennie, hogy a legnagyobb erőművi egység kiesése esetén 15 percen belül lehívható legyen az erre lekötött kapacitás.

A jogszabály szerint a pályázaton kötelező ajánlatot tenni azoknak az erőműveknek, amelyek a rendszert szabályozó blokkokkal rendelkeznek. Ezeknek az áramtermelőknek a döntő hányadát eddig lényegében az állami tulajdonú MVM kötötte le a hosszú távú megállapodásokkal (htm), így korábban az ajánlattevő a Mavir tulajdonosa, az MVM volt.

Az MVM 2009. január 1-jétől megszűntnek nyilvánította a Dunamenti Erőművel kötött htm-et, és várhatóan módosul a hasonló blokkokkal rendelkező AES Tisza Erőművel megkötött htm is, ezért a Dunamentinek kötelező, a tiszai erőműtársaságnak pedig célszerű önállóan indulnia a pályázaton.

Gerse Károly, az MVM vezérigazgató-helyettese az MTI kérdésére elmondta, hogy az MVM levélben tájékoztatta az AES Tiszai Erőművet arról, hogy a Mavir tenderén értékesített kapacitást nem tekinti a hosszú távú szerződés megsértésének. A vezérigazgató-helyettese hozzátette: az AES Tiszai Erőművel meglévő htm felbontása nem csak az MVM és az AES kompetenciája.

Ha ezek az erőműtársaságok nem tesznek ajánlatot, akkor a Mavir a Magyar Energia Hivatalhoz (MEH) fordul, a hivatal pedig megteszi a szükséges lépéseket. Amennyiben a beérkezett ajánlatok nem elegendőek a megfelelő kapacitás biztosítására, akkor újabb tendert írnak ki.

Az augusztus 4-én kiírt beszerzési tender eredeti beadási napja szeptember elseje volt, de a határidőt négy nappal meghosszabbították azért, hogy minél több érvényes ajánlat érkezzen be. Az elbírálás szeptember 6. és 18. között történik meg, az eredményhirdetés pedig szeptember 19-én lesz.