Kína lejtőre küldte az olajárat

Vágólapra másolva!
New Yorkban másfél dollárt, Londonban két dollárt meghaladó mértékben csökkent a kőolaj ára pénteken.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb árcsökkentő tényező az volt, hogy mérséklődik a kőolaj és a feldolgozott termékei iránti kereslet az Egyesült Államokban, valamint más vezető olajfogyasztó országokban - például Kínában. Részben ennek a hatására a nyersanyag ára egy héten belül mintegy 8 százalékkal (9 dollárral) lett olcsóbb.

Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent októberi lejárata 2,21 dollár csökkenéssel 104,09 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta októberi jegyzése 1,66 dollárral 106,23 dollárra hanyatlott.

Júliusban a WTI ára 147 dolláros rekord szinten is volt. Azóta gyakorlatilag folyamatosan csökken az olajár, mert a magas üzemanyagköltségek és az amerikai gazdaság állapota miatt mérséklődik a kereslet. Árcsökkentő volt az a kínai bejelentés is, hogy szeptemberben gyakorlatilag nem importál kőolajat az ázsiai ország, amely az olimpia előtt feltöltötte a készleteit.

Az olajpiaci kereskedők az OPEC szeptember 9-ikei ülésével kapcsolatban azzal számolnak, hogy az olajkartell nem változtat a szervezet termelési kvótáján. Pénteken Irán OPEC-küldöttségének a vezetője elfogadhatónak mondta a hordónkénti 100 dolláros olajárat.