Obamának nem tetszik a zsíros lelépés

Vágólapra másolva!
Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje kedden tiltakozott az ellen, hogy az állami gondnokság alá helyezett Fannie Mae és a Freddie Mac jelzálog-hitelező intézet vezetője sokmillió dolláros végkielégítést kap.
Vágólapra másolva!

Obama kiábrándítónak tartja, hogy a két bajba jutott, nagy szövetségi tőkeinjekcióval kisegített cég leváltott vezérigazgatóját hatalmas összegekkel jutalmazzák. Az NPR közszolgálati rádió értesülése szerint Daniel Mudd, a Fannie Mae első embere 9 millió dollár (1,48 milliárd forint) végkielégítést kap, Richard Syron, a Freddie Mac vezetője pedig 14 millió dollárral (2,3 milliárd forinttal) távozik.

A demokrata elnökjelölt levelet írt Henry Paulson pénzügyminiszternek, valamint James Lockartnak, a két vállalat irányítását átvevő Szövetségi Lakásügyi Finanszírozási Ügynökség igazgatójának elfogadhatatlannak nevezve a nagy végkielégítéseket. Obama felhívta a figyelmet, a Fannie és a Freddie csúcsvezetőjét azután jutalmazzák, hogy a pénzügyminisztérium példa nélkül álló lépéssel, az adófizetők pénzéből menti meg a két hitelintézetet.

"Remélem, a pénzügyminiszter elgondolkodik az ügyön" - mondta az elnökjelölt riportereknek.

Az amerikai kormány a hét végén jelentette be, hogy állami gondnokság alá helyezve átveszi a két legnagyobb jelzálog-hitelező irányítását. A lépést Obama is helyeselte, úgy nyilatkozott, hogy a lépésre szükség volt a mélyebb gazdasági válság elkerülése érdekében.