Alig korrigált a Dow Jones

Vágólapra másolva!
Nem sokat hoztak vissza az amerikai tőzsdeindexek az elmúlt napok veszteségeiből. Szerdán erősödtek ugyan az indexek, de csak jelzésszerűen. A bűnbaknak kikiáltott Lehman Brothers-szel - bár erősödött a papír jegyzése - továbbra is csak a baj van.
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,9 százalék (18,89 pont) emelkedéssel 2228,70 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 11 268,92 ponton zárt 0,4 százalék (38,19 pont) növekedéssel.

A kereskedők rámutattak: a tőzsdemutatók kezdetben nőttek, mert az elmúlt másfél esztendő legnagyobb visszaesése utáni napon sok részvényt találtak már meglehetősen olcsónak a befektetők. Röviddel később a tőzsdemutatók a keddi záró szint alá kerültek, mert a Lehman Brothers negyedéves eredményének nyilvánosságra kerülése után felerősödtek az aggodalmak a társaság jövőjét illetően, gyengítve ezzel a pénzügyi papírokat. A Lehman árfolyamára befolyással volt, hogy a társaság egyelőre nem tudta bejelenteni a jelzálog hitelezési válság következtében elszenvedett veszteségei miatt elkerülhetetlennek látszó tőkebevonás hírét. A Lehman a dél-koreai állami Korean Development Bankkal folytat megbeszéléseket a tőkeemelésről.

A Lehman szerdán közzétette harmadik negyedéves eredményeit. A cég veszteségei 3,9 milliárd, részvényenként 5,62 dollárt tesznek ki, köszönhetően a 7,8 milliárd dollár kereskedelmi deficitnek. A vállalat 68 centről 5 centre csökkentette a részvényenkénti osztalék értékét, ezzel éves szinten 450 millió dollárt takaríthatnak meg. A Lehman értékesíteni kívánja lakossági ingatlan üzletágát, emellett várhatóan befektetési részlegének jelentős hányadától is megválik.

Kedvező hír volt ugyanakkor, hogy a várakozásoknak megfelelően alakult a Texas Instruments Inc (TI) eredménye és bevétele is; a társaság részvényének a drágulásához hozzájárult az is, hogy a TI nem vett vissza előrejelzéséből a mobiltelefon ipar kilátásainak romlása után sem. Nőtt a csomagszállító FedEx Corp részvényének árfolyama is, mert a negyedéves számai jobbak lettek az eredetileg előre jelzett értékeknél.

Tőzsdezárásra New Yorkban az euró 1,4030 dollárra gyengült a keddi késő esti 1,4133 dollárról. A dollár 107,63 jenre erősödött az előző napi 106,96 jenről. Az euró 239,50 forintot ért az egy nappal korábbi 240,30 forint után (- 0,33 százalék). A dollár 170,12 forinton volt a keddi 169,69 forintot követően (+ 0,25 százalék).