Nincs meglepetés a PM adójavaslatai között

Vágólapra másolva!
A pénzügyi tárca lényegében a már korábban bejelentett adóváltozásokkal megegyező javaslatot terjeszti a Pénzügyminisztérium (PM) a kormány elé; a tervezet alapján jövőre az adóterhelés összességében 145 milliárd forinttal csökken, amely a 260 milliárd forintos adómérséklés és a 115 milliárd forintot kitevő adóátrendezések különbsége; a kabinet várhatóan jövő heti ülésén foglalkozik a javaslattal.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi és az igazságügyi tárca által készített törvényjavaslat - amely egyelőre nem tükrözi a kormány álláspontját, tekintve, hogy a kabinet várhatóan a jövő héten tárgyalja - szerint a javasolt intézkedések hatására a vállalkozások terhelése 100 milliárd forinttal, míg a lakosság közterhei 45 milliárd forinttal csökkennek.

A tervezet szerint megszűnik a különadó és a 16-ról 18 százalékra emelkedő társasági adó alapja - néhány eltéréssel - a jelenlegi különadó alapjával egyezik meg. Ez lényegesen kevesebb korrekciós tételt tartalmaz, mint a jelenlegi társasági adóalap, megszűnő adóalapot csökkentő tétel például a céltartalékképzés, és a helyi iparűzési adó. A cégautó adó különadóvá válik, a mainál szélesebb kör fizet majd a cégautók után adót, ami a korrigált bekerülési érték 6 százaléka.

A magánszemélyeket érintő, javasolt adóváltozások közül a legjelentősebb, 18 százalékos szja adókulcs sávhatára 1,7 millió forintról 2 millió forintra emelkedik, nem változik a 36 százalékos adómérték, és megmarad a magánszemélyek különadója.

A PM honlapján megjelent szja törvényjavaslat változatlanul hagyja az adójóváírást, ami így 1 millió forintos jövedelemig havi 11 340, 1,7 millió forintos jövedelemig havi 9 ezer forint. Az szja jelenlegi 18 százalékkal adózó sávjának 2 millió forintra emelkedése havi 150 ezer forint bruttó, vagy annál nagyobb jövedelem esetén havi 4500 forint többlet nettó jövedelmet jelent. Évi 2 millió forint feletti jövedelemre jövőre is a 36 százalékos kulcs marad érvényben, a 4 százalékos különadó 7,1 millió felett lép be. Az összevolt adókedvezmény mértéke továbbra is 100 ezer forint.

A foglalkoztató és a biztosított egyéni vállalkozó által fizetett társadalombiztosítási járulék mértéke - 2009. április 1-jétől - a minimálbér kétszeresét meg nem haladó járulékalap után 29 százalék helyett 25,5 százalék, a minimálbér kétszerese fölötti jövedelemrész után pedig változatlanul 29 százalék lesz. A munkaadói járulék mértéke 2009. április 1-jétől - a minimálbér kétszeresét meg nem haladó járulékalap után 3 százalék helyett 1,5 százalék, a minimálbér kétszerese fölötti jövedelemrész után pedig változatlanul 3 százalék marad.

Meghatározott adómentes természetbeni juttatások, adómentes bevételek után 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség lép életbe, ezzel egyidejűleg a személyi jövedelemadóban megszűnik az adómentes béren kívüli juttatások 400 ezer forintos korlátozása.

A tervezet szerint az üzemanyagokat kivéve a jövedéki adó mértéke 10 százalékkal nő.