Tarthatja idén a kamatot a Fed és az EKB

Vágólapra másolva!
Szakértők várakozása szerint az idén már nem csökkent kamatot az amerikai jegybank (Fed) és az Európai Központi Bank (EKB). A Reuters által szerdán megkérdezett 71 elemző mindegyike szerint a Fed idén már nem mérsékli az alapkamatot. Az EKB esetében is ez volt a vélemény.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek véleményének átlaga szerint azonban a jövő év első negyedében már bekövetkezhet egy kamatcsökkentés a jelenlegi 4,25 százalékról. A jövő év végére 3,5 százalékos EKB kamatszint várható a szakértők mostani előrejelzése szerint. Úgy vélik, a Fed 2009 harmadik negyedévéig szinten tartja a jelenlegi 2,0 százalékos kamatot, majd akkor emelni fog a gazdaság élénkülésének hatására.

A szakértőket egy nappal azután kérdezték meg, hogy az AIG - a világ legnagyobb biztosítója - 85 milliárd dolláros pénzügyi mentőövet kapott az amerikai jegybanktól. A válaszadók többsége szerint az AIG nem az utolsó pénzügyi intézet, amelyet meg kell majd menteni. Ami a jelenlegi pénzügyi válságot illeti, a szakértők többsége szerint még legalább 6-12 hónapig tart majd.