Kisebb növekedést várnak Németországban

Vágólapra másolva!
A legújabb nagybani hitelpiaci válság következményeként alacsonyabb növekedési ütemmel számolnak a német vezetők. Angela Merkel kancellár és Peer Steinbrück pénzügyminiszter szerdán egyaránt annak a nézetnek adott hangot, hogy a válság mindenképp éreztetni fogja hatását Németországban is.
Vágólapra másolva!

Bár a kancellár parlamenti nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy ezek a hatások korlátozottak lesznek, a pénzügyminiszter már nyíltan beszélt arról, hogy a növekedés lelassulására számít. Steinbrück úgy vélte, hogy a válság következményeként jövőre 1-1,2 százalékos növekedést tartható reálisnak.

A nagykoalíciós kormány szociáldemokrata pénzügyminisztere úgy vélte, általánosságban véve a német bankrendszer stabilabb az amerikainál. A német hitelintézeteknek a válságban érintett amerikai intézetekkel szembeni követeléseit "elviselhetőnek" nevezte.

A frankfurti tőzsde továbbra is a legpontosabban követi a nemzetközi pénzügyi piaci fejleményeket. A legfontosabb német részvények alakulását tükröző DAX index szerdán délutánra - átmeneti emelkedés után - ismét rekord mélységbe, 5950 pont alá csökkent az általános idegesség közepette. A piacon aggódnak, hogy az amerikai AIG biztosító kormányzati megtámogatása nem elég a szélesebb válság felszámolására, hiszen még újabb "csontvázak kerülhetnek elő az amerikai szekrényből".

Közben éles bírálatok érték a szövetség, illetve a tartományok tulajdonában lévő KfW német állami fejlesztési bankot. Kitudódott ugyanis, hogy az intézet 300 millió eurót utalt át az amerikai Lehman Brothersnek, közvetlenül annak csődbe jutása előtt. Az átutalásra olyan időben került sor, amikor már szinte bizonyosra vehető volt, hogy a Lehman Brothers összeomlás előtt áll.

A bank szóvivője elismerte az átutalást, ugyanakkor ezzel kapcsolatban egyfajta "technikai hibáról", és ennek kapcsán véletlenről beszélt. Hangoztatta, hogy a körülményeket vizsgálják, és reményét fejezte ki, hogy legalább a pénz felét visszaszerezhetik. A német pénzügyminisztérium szóvivője az átutalást "több mint elgondolkoztatónak és rendkívül bosszantónak" nevezte.