Feloldanák az amerikai tengeri olajfúrás tilalmát

Vágólapra másolva!
Újra fellángol a vita az amerikai törvényhozásban a partközeli - és nem annyira közeli - olajfúrás engedélyezéséről. A képviselőház 50 és 100 mérföld közötti távolságban engedélyezné, de egyúttal megszorongatná az ágazatot. Bush elnök ezért várhatóan vétózni fog.
Vágólapra másolva!

A washingtoni képviselőház kedden megszavazta a tengeri olajfúrásra vonatkozó 27 éves kongresszusi tilalom feloldását, hogy csökkenteni lehessen az Egyesült Államok külső energiafüggőségét. A 236-189 arányú szavazással elfogadott törvényjavaslat témájában még a szenátusnak is állást kell foglalnia. Nancy Pelosi házelnök úgy fogalmazott, a javaslat az energiapolitika új irányát, az alternatív energiák előtérbe helyezését jelzi.

A képviselőházi javaslat a szövetségi államok hatáskörébe utalja annak eldöntését, hogy engedélyezik-e az olajkitermelést a parttól 50 és 100 mérföld (80 és 160 kilométer) közé eső sávban; a távolabbi területeken az olajfúrást szövetségi engedélyhez köti. Az energiacsomag ezenkívül kötelezi a kormányt, hogy adjon el 70 millió hordót a stratégiai kőolajtartalékból.

Sok republikánus képviselő bírálta a demokrata kezdeményezést azon az alapon, hogy az Egyesült Államok kitermelhető tengeri olajkészletének - mintegy 18 milliárd hordó - döntő hányada a kijelölt sávon belül, a partoktól kevesebb mint 50 mérföldre található. A republikánusok szerint a demokraták azért fogadták el ezt a látszatjavaslatot, mert a választások előtt, a növekvő benzinárak közepette fel kellett mutatniuk valamit arról, hogy nem közömbösek az energiagondok iránt.

George Bush elnök - annak ellenére, hogy mindig szorgalmazta a moratórium eltörlését - valószínűleg vétójoggal fog élni, ha a kongresszus jelenlegi formájában fogadja el a kezdeményezést. A demokraták energiacsomagjában ugyanis a szél- és napenergiacégek támogatása mellett az olajcégeknek nyújtott 18 milliárd dolláros adócsökkentés eltörlése, valamint új olajtermelési járadékok bevezetése is szerepel.

Az amerikai törvényhozás 1981-ben vezette be, majd többször meghosszabbította a külső kontinentális talapzatban rejlő nyersolaj kiaknázásának tilalmát. Bush már több ízben bírálta ezért a kongresszust. "Az egyetlen dolog, amely elválasztja az amerikai népet ettől a hatalmas olajtartaléktól, a kongresszus tétlensége" - hangsúlyozta, azzal érvelve, hogy az ország függetlenebbé válhatna az olajimporttól.

A kongresszus demokrata párti képviselői a környezetvédőkkel karöltve eddig erőteljesen ellenezték a tilalom feloldását, és az ezt célzó republikánus javaslatokat mindeddig környezetvédelmi okokra hivatkozva elutasították.

A tengeri olajfúrások kérdése az elnökválasztási kampányban is megosztó kérdéssé vált. John McCain republikánus jelölt támogatja Bush kezdeményezését a szövetségi tilalom feloldásáról, és bevételt ígér az államoknak a parti vizekben folyó kitermelés jövedelméből. Barack Obama demokrata párti jelölt korábban a moratórium fenntartása mellett érvelt, mondván, a tengeri olajfúrások rövid távon nem enyhítenék az olajpiaci nehézségeket, mert ebből a forrásból csak a kiaknázás megkezdésétől számított hét év múlva juthatna ténylegesen üzemanyag az amerikai benzinkutakba.