Felére csökkenti járatait a JAT

Vágólapra másolva!
A privatizáció előtt álló JAT szerb légitársaságnál drákói takarékossági intézkedéseket vezettek be: a vészesen eladósodott vállalat járatainak számát több mint egyharmaddal csökkentették, és más megszorításokat is életbe léptettek, derült ki szerdai belgrádi sajtójelentésekből.
Vágólapra másolva!

A JAT vezérigazgatója, Sasa Vlaisavljevic újságíróknak elmondta, hogy a társaság októbertől hat Boeing 737-est és három ATR 72-es gépet tart csak üzemben a nyáron használt 15 gépből. Azért kellett leállítani a flotta egy részét, mert az üzemanyagra idén kifizetett összegek a teljes kiadás 40 százalékára nőttek. Tavaly ugyanebben az időszakban a költségeknek még csak a 25 százalékát tette ki az üzemanyag.

Az utasellátási kiadásokat felére akarják csökkenteni. A vezérigazgató előre is "elnézést" kért az utasoktól, akik ezentúl szegényesebb fedélzeti ellátásban részesülnek. A JAT külföldi képviselőinek számát - egy évvel ezelőtt 49 volt belőlük, havonta összesen 450 ezer eurós fizetéssel - októbertől 27-re mérséklik.

Privatizációra készülnek

Az intézkedéseket úgy kellett meghoznia a vállalat vezetésének, hogy még nem tudni, kik jelentkeztek a JAT privatizációjára augusztus elején kiírt pályázatra. A verseny eredményéről szóló első hírek még ebben a hónapban várhatók.

A JAT könyv szerinti értéke június 30-án 185,7 millió euró volt. A cég a múlt év végén mintegy 163 millió eurós vagyonnal rendelkezett, tartozása pedig felülmúlta a 247 millió eurót.

Belátható közelségbe került a Délkelet-alföldi Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) 15 milliárd forintba kerülő programjának megvalósulása, hiszen a 88 települést árfogó projekt 300 millió forintot nyert a részletes tervek kidolgozására - közölte az MTI-vel a program gesztorságával megbízott Orosháza alpolgármestere szerdán.

Molnár Béla az önkormányzatok társulásának elnöke elmondta: az elnyert 300 millió forint, valamint a további, mintegy 50 millió, a társult, többségében Békés és Csongrád megyei önkormányzatok által rendelkezésre bocsátott forrás arra elegendő, hogy elkészüljenek az érintett települések részletes, alapvetően a már bezárt szeméttelepeinek rekultivációját célzó tervei.

A DAREH vezetője arra számít, hogy a környezetvédelmi tárca által támogatott projekt keretében a program 2009 őszén kerülhet a brüsszeli döntéshozók elé, majd ezt követően 2010 elején kezdődhet meg a program megvalósítása.