Gyér részvétel a világbanki programokban

Vágólapra másolva!
A magyar vállalatok részéről egyre nagyobb érdeklődés tapasztalható a világbanki projektek és üzleti lehetőségek iránt, részvételük azonban még mindig nem számottevő - mondta Kerekes György, az ITD Hungary e területért is felelős vezetője konferencián Budapesten, az ügynökség közleménye szerint.
Vágólapra másolva!

Ismertetik: a Világbank által finanszírozott beszerzések révén a résztvevő vállalatok évi, mintegy 40 ezer exportszerződéshez jutnak, a néhány ezer dolláros konzultánsi tevékenységtől a több milliós értékű infrastrukturális beruházásokig.

A magyar cégek 2000-2007. között 92 projektben vettek részt, amelyek értéke összesen több mint 63 millió amerikai dollárt tett ki. Kerekes György hiedelemnek nevezte, hogy a Világbank által kínált üzleti lehetőségeket csak nagyvállalatok tudják kihasználni.

Ismertette: a nagy projekteket gyakran kisebb csomagokra bontják, egészen kis értékű, néhány tízezer dolláros szerződésekre is várnak jelentkezőket, így a kis- és középvállalkozások, de akár az egyéni tanácsadók előtt is nyitva a lehetőség.

Téves az a feltételezés is, hogy a Világbank által előírt beszerzési eljárás túl bonyolult, hiszen a belföldi és az európai uniós közbeszerzési eljárásoktól a Világbanké sem tér el jelentősen, így ez sem gördíthet akadályt a jelentkező magyar cégek elé.

Egy-egy projekt lebonyolítása azonban valóban akár évekig is eltarthat, így érdemes minél hamarabb, a tervezési szakaszban megismerkedni a lehetőségekkel, hogy a megjelenő konkrét ajánlattételi- és tenderfelhívásokra szakmailag helytálló anyagot tudjanak az érdeklődő cégek benyújtani.

A Világbank mellett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és az Európai Beruházási Bank is kínál üzleti lehetőségeket, ezekről a szervezetek honlapján tájékozódhatnak a magyar cégek.