Kedden korrigáltak az amerikai piacok

Vágólapra másolva!
Kedden, többszöri hegy- és lejtmenet után, vagyis erősen hullámzó kereskedésben végül nyereséggel zártak a vezető New York-i tőzsdeindexek. A végső "lökést" a mutatók emelkedéséhez a Morgan Stanley vártnál jobb harmadik negyedéves eredménye adta.
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 1,28 százalék (27,99 pont) emelkedéssel 2207,90 ponton fejezte be a keddi napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 11 059,02 ponton zárt, 1,30 százalék (141,51 pont) erősödéssel.

A tőzsdepiacok kedden elsősorban a Fed kamatdöntő tanácsülését várták; és - bár a várakozások a kamat változatlanságát valószínűsítették - nem kis csalódottsággal vették tudomásul, hogy nem csökkent az alapkamat. A tőzsdemutatók a kezdeti veszteségekből a kereskedés felére némi nyereségig jutottak, de a kamat változatlanságára ismét csökkenésbe fordultak. A kereskedés végére azonban a Morgan Stanley várakozásokat meghaladó eredményei - pontosabban a vártnál kisebb veszteségei - ismét pozitív irányba fordították az indexeket.

A nap folyamán nyilvánosságra került az augusztusi fogyasztó árindex is, amely kedvezően alakult. A 0,1 százalékos - két esztendeje első ízben előfordult - csökkenés oka az energiaárak esése volt; a maginfláció 0,2 százalékkal nőtt; mindkét adat megfelelt az előzetes várakozásoknak. Éves összevetésben az áremelkedés mértéke 5,4 százalék, a maginfláció pedig 2,5 százalék lett.

A befektetők ugyanakkor aggodalommal tekintettek az American International Group biztosítóra, mert nem egyértelmű, hogy a hitelminősítők általi leértékelése után képes lesz-e új tőke bevonására. Rossz hír volt az is, hogy a Goldman Sachs Group eredménye 70 százalékkal csökkent, ami minden idők legnagyobb visszaesését jelenti.