Az EU beszállna a Szahara alatti gázvezetékbe

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság (EB) politikailag és anyagilag is támogatná Nigériát a Szaharán keresztül tervezett gázvezeték megépítésében. A múlt héten, amint arról a Financial Times hírt adott, Andris Piebalgs, az EB energetikáért felelős tagja is az afrikai ország fővárosában tárgyalt, nem sokkal azt követően, hogy az orosz Gazprom hasonló célú szándéknyilatkozatot írt alá Nigériával - áll a Napi Gazdaság hasábjain.
Vágólapra másolva!

Jelezte, hogy az EU is kész beszállni a Szaharán keresztül haladó 4500 kilométeres, mintegy 15 milliárd euró költségűre becsült projektbe. Bár a terv nem új keletű, Piebalgs szerint a tagállamokban, főként a grúz válság hatására, egyre inkább teret nyer a felismerés, hogy kiszolgáltatják magukat az EU szükségletének negyedét adó Oroszországnak, ezért most inkább beszállnának az egyoldalúságot csökkentő vállalkozásba. Piebalgs úgy látja, hogy nigériai partnerei is szívesen vennék az európai részvételt, ami azonban egyelőre nélkülözi a konkrétumokat. A finanszírozás oroszlánrészének ugyanis a tagállamoktól kell jönnie, és ma még egy hasonló alternatív projekt, az EU-t a közép-ázsiai gázmezőkkel összekötő Nabucco is csak a tervezőasztalon létezik.

Brüsszel csupán annyit ígérhet, hogy segít a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében, koordináló szerepet vállal Niger és Algéria felé, ahol a vezetéknek át kell haladnia, és esetleg az Európai Befektetési Bank is beszállna. (Körülbelül ennyi támogatást ígértek Brüsszelből a Nabuccónak is...)

Moszkva egy lépéssel az EU előtt

Moszkva eddig sikeresen előzi meg az EU-t: lekötötte a kazah gázkapacitás egy részét, a Déli Áramlat projekt előbbre tart, mint a Nabucco, és Nigéria mellett Líbiát is megcélozta, továbbá felkeltette a gáztartalékkal rendelkező országok figyelmét az a terve is, hogy az OPEC-hez hasonló gázkartell létesüljön.

A Gazprom már csak azért sem beszél a levegőbe, mert Nigériában a feltárásban és a kitermelésben is segédkezne, amihez inkább megvan a kapacitása, mint Oroszországban, ahol a még feltárható új lelőhelyeken olyan mostoha körülmények között kellene dolgoznia, amihez nincs meg a technológiája. Piebalgs mindazonáltal nem tart attól, hogy az oroszok elhalásszák az EU elől a lehetőséget. A nigériai gáztartalékokat ugyanis máris olyan vegyesvállalatok birtokolják, amelyekben ott vannak a nagy nyugati cégek is.

A gázvezeték legkorábban 2016-ra készülhetne el és évi 20 milliárd köbméter gázt szállítana. (A Nabucco maximális kapacitása 30 milliárd körül lenne.) Az EU gázszükséglete évi 300 milliárd köbméter, ami becslések szerint 2030-ra megduplázódik.