Kenyérbojkott van érvényben Olaszországban

Vágólapra másolva!
Egynapos vásárlói bojkottot hirdettek az olasz fogyasztóvédelmi szervezetek mára a kenyér- és tésztaárak elleni tiltakozásul - írja a Világgazdaság. Az akció szervezői arra hivatkoznak, hogy véget ért - sőt, visszájára fordult - az alapanyagként használt liszt és a búza drágulása, ennek azonban az üzletek árcéduláin nyoma sincs.
Vágólapra másolva!

Emiatt tömegesen fenyegeti a fizetésképtelenség az olasz családokat - érvelnek a fogyasztóvédelmi szervezetek. Egyúttal tárgyalást is kezdeményeztek Silvio Berlusconi kormányfővel gyors és hatékony mentőakció indítására, az élelmiszer-spekuláció visszaszorítására.

A tiltakozók szerint az olasz statisztikai hivatal - az Istat - által kiadott inflációadatok lényegesen alatta vannak a megélhetési költségek tényleges emelkedése terén tapasztaltnál. Augusztusban - a hivatalos adat szerint - 4,1 százalékkal volt magasabb a fogyasztói árszínvonal, mint egy évvel korábban. Az olaszok által kedvelt és nagy mennyiségben fogyasztott tésztafélék viszont 25,6 százalékkal drágultak az utóbbi 12 hónap során, szemben a júliusban mért 24,7-es adattal. A kenyér ára augusztusban 12,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Mindez - hangoztatják a fogyasztóvédő szervezetek - éles ellentétben áll azzal, hogy a búza piacán már csökkennek az árak, az esés mértéke július és augusztus között elérte a 2,9 százalékot. A tiltakozáshoz ezen adatok alapján csatlakoztak az agrártermelők, akik szerint ilyen mértékű és ütemű havi gabonaár-csökkenés éles ellentétben áll a rekordszintű bolti árakkal. Az Adiconsum nevű fogyasztóvédelmi szervezet szerint az irányzatok mögött a mezőgazdasági termékekkel és az élelmiszerekkel folytatott féktelen spekulációt kell keresni - áll a Világgazdaság hasábjain.