Népszavazás készül Bátaszéken az uránbányáról

Vágólapra másolva!
Népszavazást akar az Élhető Bátaszékért Egyesület a régióban tervezett uránbánya sorsáról, ezért fórumon tájékoztatja a településen élőket az uránbányászat veszélyeiről és kockázatairól - tájékoztatta az egyesület elnöke az MTI-t.
Vágólapra másolva!

"Célunk, hogy ne helyi politikusok, hanem népszavazás döntsön az uránbánya sorsáról, az itt élők mondják ki, hogy vállalják-e a kockázatát egy előre nem látható környezeti károsodásnak, de a kezdeményezés elindítása előtt korrekt tájékoztatást szeretnénk adni az érintett településeken, Bátaszéken, Véménden, Palotabozsokon élőknek" - mondta Hegedűs Gyula elnök a szombati fórum feladatáról.

A fórum nem dönteni akar, hanem közelíteni az egymástól távol álló nézeteket. Ennek érdekében ismertetik azokat a kutatási adatokat, amelyek a világ hasonló technológiával működő uránbányáinak működése során váltak ismertté - tette hozzá.

Legfőbb aggodalmuk, hogy a több települést ellátó, jó minőségű vízkészletük elszennyeződhet, a környezetet ipari területté változtatja a beruházás - jelentette ki Hegedűs Gyula. A fórumra meghívást kapott a kutatófúrásokat végző cég, az érintett települések önkormányzatai, valamint több környezetvédő szervezet.

Párbeszédet folytatnak

Bátaszék polgármestere, Bognár Jenő szerint párbeszédet folytatnak, együttműködést kötöttek az érintett településekkel. A helyi újságban egy-egy oldalt kap a cég és az egyesület, hogy ismertessék álláspontjukat, de ez nem elegendő a polgármester szerint. Mint jelezte, levélben fordulnak a Magyar Tudományos Akadémia elnökéhez, hogy jelöljön ki egy olyan szakembert, aki semleges véleményt, tájékoztatást tud adni a kérdésben.

Az ausztrál tulajdonú Wildhorse Energy Hungary Kft. idén februárban kezdett uránkutatási és -feltárási programja keretében a Mecsek térségében próbafúrásokat. A program első fázisában a szakemberek négy helyen, mintegy 900 méter mélységben végeztek fúrásokat a már korábban lehetséges lelőhelyként számon tartott területekről. Bátaszék környékén az eredmények szerint az ércesedés 140-230 méter mélységben körülbelül 1-2,5 méter vastagságú rétegben található, 0,01-0,084 százalék közötti urántartalommal.

Környezetkímélő a cég szerint a technológia

A cég tájékoztatása szerint az általuk alkalmazott eljárás világszerte széles körben ismert. A fúrólyukon keresztül zárt körben áramoltatott, oxigénnel, szén-dioxiddal dúsított vizet keringetik az érctartalmú kőzetben, ezáltal kivonják az uránt, majd visszasajtolják az oldószert. A kitermelés ezzel az eljárással sokkal olcsóbb, ugyanakkor környezetkímélő is. Minderről korábban a vállalat vezetője az [origo]-nak is nyilatkozott.

A Wildhorse nemcsak Bátaszék környékén, hanem Dinnyeberki, Pécs és Máriakéménd térségében is vizsgálja az uránbányászat lehetőségét. Pécs mellett hagyományos bányászati megoldásokat tanulmányoznak, Bátaszék és Dinnyeberki környékén viszont a fúrólyukas technológiával, vagyis az oxigénes vízzel való kioldást mérlegelik. A

cég vezetője az [origo]-nak nyilatkozva hangsúlyozta: a társaság még nem döntött arról, hogy megkezdik-e a kitermelést, egyelőre csak a kutatási fázisban tartanak, amelynek második szakasza éppen szeptemberban indul Bátaszék környékén.