Novembertől jöhet az új távhőtámogatás

Vágólapra másolva!
Külön igénylés nélkül, a novemberi számlában jelenik meg először az távhőtámogatás - derül ki a kormány rendelettervezetéből, amely szerdán kerül a kabinet elé. A tervezet szerint az új távhőtámogatási rendszer október 1-jén lép hatályba, a szolgáltatók az ezt követően kiadott számlákban érvényesítik először az új támogatási rendszert.
Vágólapra másolva!

Kormányzati adatok szerint ma Magyarországon 645 ezer háztartásban van távfűtés, ez több mint 1,6 millió embert érint. A távfűtéses lakások közül mintegy 240 ezer lehet budapesti. A kormány számításai szerint a támogatás mostani mértékét átlagosan - egy gigajoule esetében - 32 százalékkal emelik október 1-től.

Az új támogatási rendszerben minden érintett háztartás kap támogatást, azok is, amelyeknek eddig szociális alapon nem járt. Ebbe a kategóriába nagyjából 340 ezer háztartás tartozik, ezek októbertől havonta 1150 forintos kompenzációt kapnak, de csak a fűtési szezon hat hónapjára.

E csoporton kívül négy kategóriát határoz meg a kormányrendelet. Az ide tartozók nem fix, hanem fogyasztás alapú támogatásban részesülnek majd. A legszegényebbek - ahol a fogyasztási egységre jutó jövedelem nem éri el a 57 ezer forintot - gigajoule-onként 2184 forintot kapnak. Ez az összeg kategóriánként arányosan csökken az öregségi nyugdíjminimumhoz viszonyítva.

Az MTI úgy tudja, a távfűtéses lakásban élőknek nem kell külön igényelnie a támogatást, hiszen az eddigi rendszer alapján automatikusan megkapják. Ez azokra is vonatkozik, akiknek eddig nem járt a támogatás. Igénylést csak akkor kell benyújtani, ha változik a család vagy az igénylő jövedelmi helyzete.

Kormányzati szakértők becslése alapján a mintegy 650 ezer távfűtött lakás 80 százalékában nincs egyedi szabályozási lehetőség.

A távfűtött lakások fűtés-szabályozásának kialakítására idén februárban meghirdetett pályázatban még az szerepel, hogy a támogatás aránya legfeljebb 35 százalék lehet, maximuma pedig lakásonként 54 ezer forint. A kormány rendelettervezet szerint az állami támogatás 77 ezer forintra, a támogatás aránya pedig 50 százalékra nő.

Ezen felül az önkormányzat átvállalhatja a pályázót terhelő saját részt az átalakítási költség 15 százalékának megfelelő összeg erejéig, és részben vagy egészben átvállalhatja a lakóközösséget terhelő önrészt. A pályázat beadási határidejét 2009. június 30-ig meghosszabbítanák.