Csökkenő olajár, furcsa adatok Iránból

Vágólapra másolva!
Irán és Szaúd-Arábia már az OPEC szeptemberi tanácskozásán meghozott döntés előtt csökkentette az olajkitermelést - egy nem hivatalos adat szerint. Ennek ellenére szerdán veszített értékéből az olaj, ami részben a dollár erősödésének köszönhető.
Vágólapra másolva!

Csökkent a kőolaj ára szerdán Londonban és New Yorkban, miután napközben két dollárt meghaladó nyereségen is állt. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent novemberi lejárata 63 cent csökkenéssel 102,45 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi jegyzése 88 centtel 105,73 dollárra süllyedt.

A tőzsdeidőn túli elektronikus kereskedés tovább csökkent a kőolaj ára, 22 órakor a WTI vesztesége 1,50 dollárra nőtt. A kőolaj árának a gyengülését részben az okozta, hogy a szeptember 19-vel záródott egy hónapban az amerikai benzinkereslet 3,5 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban - kormányzati adat szerint. Az árcsökkenéshez hozzájárult a dollár szerény erősödése is az euróhoz képest.

Áremelő tényező volt az a nem hivatalos adat, amely szerint az OPEC szeptemberi olajtermelése napi 800 ezer hordóval csökkent elsősorban a szaúdi és az iráni termelés mérséklődése miatt. Ez azt jelenti, hogy az olajkartell már ezelőtt megkezdte termelésének a visszafogását, hogy erről szeptember elején meghozta a hivatalos döntést. Erősítette a kőolaj árát az is, hogy az OPEC-tag Nigériában a felkelők már megint azzal fenyegetőznek, hogy felújítják a támadásokat az olajipari létesítmények ellen.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatalának (EIA) szerdán ismertetett adatai szerint a nyersolajtartalék 1,5 millió hordóval csökkent a szeptember 19-vel záródott héten a szakértők által várt 2,0 millió hordó helyett. A benzintartalék a becsült 4 millió hordó helyett 5,9 millió hordóval süllyedt, 1967 óta legalacsonyabb szintre került. A dízel- és fűtőolajnak feldolgozott terméktartalék 4,2 millió hordóval esett, míg az elemzők 1,5 millió hordó apadásra számítottak.