Vidékfejlesztési program indul

Vágólapra másolva!
Közvetlenül mintegy 200 milliárd forint jut a vidéki életminőség javítására az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) vidéki térségek fejlesztésével kapcsolatos, október közepétől induló intézkedései keretében - mondta Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára szerdán Budapesten, a témáról tartott háttérbeszélgetésen.
Vágólapra másolva!

A közösségi ügyekért felelős szakállamtitkár szerint az intézkedések minőségi változást hoznak a vidéki kistérségek fejlődésében. Eddig soha nem látott mértékű forrás jut ugyanis a vidéki mikro- és turisztikai vállalkozások fejlesztésére, jelentős összeg segíti továbbá a falumegújítási és helyi örökségvédelmi, továbbá az úgynevezett Leader programok végrehajtását. Minderre, azaz az ÚMVP III-as és IV-es tengelyének finanszírozására mintegy 262 milliárd forint forrás jut.

Az eddig megalakult 96 helyi vidékfejlesztési közösség már elkészítette helyi vidékfejlesztési stratégiai terveit. Megvalósításukhoz átlagosan 1,8-2,2 milliárd forint támogatást kapnak, de akad olyan közösség is, amely 3,5 milliárd forint fejlesztési forrás felett rendelkezik majd.

Forgács Barnabás jelezte, hogy a pénz felhasználásához szakmai segítséget is kaptak a helyi közösségek. A programba bevontak több mint 2900 helyi önkormányzatot, a program így összesen 3043 települést érint, és mintegy 12 ezer helyi szereplő alkotta közösségeket - önkormányzatokat, vállalkozásokat és civil szervezeteket -, amelyek aktívan közreműködtek a helyi vidékfejlesztési stratégiák kialakításában.

A programok megvalósítása során prioritást élvez a helyi munkahelyek megőrzése, illetve újak teremtése. Várhatóan erre fordítják a források egy igen jelentős hányadát. Emellett jut pénz munkaerőképzésre, szaktanácsadásra, helyi kulturális programok szervezésére, falumegújításra, a helyi értékek megőrzésére is. A programok megvalósításának támogatottsága 60-65 százalékos lesz - mondta a szakállamtitkár.

Forgács Barnabás emlékeztetett arra is, hogy a vidékfejlesztési programok előtérbe kerülése mellett folytatódnak a mezőgazdaság versenyképességének növelésére indított intézkedések is.

A vidékfejlesztési programok elindítását hivatalosan szeptember 26-án a Magyar Vidék Napján jelentik be Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Az eseményen a várhatóan jelen lesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.