Talán jobb lesz a 2009-es esztendő

Vágólapra másolva!
A kormány 3 százalékos GDP növekedés, 4,3 százalékos infláció mellett tervezi a jövő évi költségvetést, amely eredményszemléletben 3,2 százalékos GDP arányos államháztartási hiányt tartalmaz, a pénzügyi szemléletben számított összeg csak csütörtök estére alakul ki - jelentette be szerdán Veres János pénzügyminiszter, miután a kormány elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetés az egyensúly megőrzése és megtartása jegyében készült, jelentős tartalékokkal - jelezte a pénzügyminiszter. A központi egyensúlyi tartalék összege 78 milliárd forint, a fejezeti céltartaléké csaknem 80 milliárd forint, amelyből 75,6 milliárd forintot zárolt, az általános tartalék 56,5 milliárd forint - tette hozzá.

Céltartalékra 136 milliárd forint van elkülönítve a költségvetésben, amely a bértárgyalások után kerülhet felszabadításra - magyarázta a pénzügyminiszter.

Veres 2,4 százalékos reálbér növekedésben bízik

Veres János elmondta, hogy az egy főre eső reálbér jövőre 2,4 százalékkal, a nyugdíjakra fordított összeg 5,6 százalékkal nő, a családtámogatások az infláció mértékében, 4,3 százalékkal emelkednek 2009-ben.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a magyar államháztartás a következő évtől gyakorlatilag egyensúlyi állapotba lép, 2006-tól folyamatosan csökkent a hiány.

2006-ban a terv 10,1 százalékos GDP-arányos államháztartási deficit volt, ami 9,2 százalékra teljesült, 2007-ben a terv 6,9 százalék volt GDP-arányosan, ez 5,5 százalékra teljesült, míg az idei költségvetésben az elfogadott államháztartási hiány 4 százalék, ami várhatóan kisebb lesz, a mostani elképzelések alapján 3,8 százalékra mérséklődik.

2,9 százalékra tervezik az államháztartási hiányt

A pénzügyminiszter elmondása alapján ha a nyugdíjreformmal korrigált számot is vesszük, akkor az államháztartási deficit 2009-ben 2,9 százalék lesz a GDP-hez mérten. "Elmondható, hogy a magyar költségvetés alapvetően egyensúlyi pályára áll" - mondta Veres János.

Veres szerint a külső feltételek, amelyek az elmúlt időszakban nehézzé váltak, befolyásolni fogják a jövő évi folyamatokat is. A világpiacon tartósan magasak az olajárak, nagyfokú a bizonytalanság a nemzetközi pénzpiacokon, lassuló világgazdasági növekedéssel lehet számolni, a németországi GDP is alacsony növekedési rátát produkál majd a mostani előrejelzések szerint - sorolta a pénzügyminiszter.

Kiemelte, hogy ennek tudható be, hogy a korábbi évekhez képest 2009-ben mind az export, mind az import lassabb ütemben bővül majd. A mostani prognózis szerint a kivitel jövőre 8 százalékkal, az import 7,6 százalékkal haladja meg az ideit.

Uniós források enyhíthetnek a világválság hatásain

Aláhúzta, hogy az uniós támogatásokhoz adandó költségvetési forrás rendelkezésre áll majd, semmilyen fejlesztés nem maradhat el az országban amiatt, hogy ne biztosítaná hozzá a büdzsé a magyarországi saját forrást. A büdzsében erre 760 milliárd forintot különítenek el - mondta Veres János.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az idei GDP-re annyiban hat a világméretű jelzálogpiaci válság, hogy a Pénzügyminisztérium továbbra is fenntartja a nagyon óvatos, mérsékelt GDP-becslését az idei évre vonatkozóan.

A világpiaci tendenciákkal kapcsolatban Veres János kiemelte, hogy Magyarország számára minden olyan helyzet előnytelen, ha a nemzetközi piacokon az olajár a hordónkénti 90 dolláros szint fölött van.

A lakossági fogyasztás is bővülhet

A társadalombiztosítási alapok helyzetét firtató kérdésre elmondta, hogy nem lesz deficites egyik alap költségvetése sem, azonban egyelőre nem mondott konkrét számokat az alapok egyenlegének alakulásáról.

Egy másik kérdésre, amely az önkormányzatok helyzetét firtatta, közölte, hogy eredményszemléletben az önkormányzatok esetében hiánnyal számol a jövő évi büdzsé, mégpedig GDP-arányosan 0,4 százalékos deficittel, az önkormányzatok nélkül az államháztartás deficitje 2,8 százalék lenne a GDP-hez mérten.

A lakossági fogyasztás bővülését jövőre 1,9 százalékra prognosztizálja a költségvetés, a közösségi fogyasztás 0,8 százalékkal bővülne, míg a beruházások növekedése 6 százalékot tesz ki. A bruttó bérekre 6,3 százalékos, a nettó átlagkeresetekre 6,8 százalékos növekedést prognosztizáltak a jövő évi büdzsé összeállításakor.

Több az önkormányzati forrás

Az önkormányzati gazdálkodásról néhány számot elárult: összességében 1422 milliárd forintot tesz ki együttesen az önkormányzatok számára átengedett személyi jövedelemadó, valamint a központi állami támogatás 2009-ben. Együttesen az önkormányzatok forrásai 8,7 százalékkal bővülnek.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az elsődleges egyenleget 0,8 százalékos többlettel tervezték, az államháztartás kamatkiadásai 2009-ben 1157 milliárd forintot tesznek ki az államháztartásban.

A miniszter egy másik kérdés kapcsán elmondta, hogy összességében 29 100 milliárd forint körüli összeggel számolnak a bruttó hazai termékre vonatkozóan nominális értékben. Az államadósság alakulásáról nem mondott konkrét adatot, arányt a pénzügyminiszter, annyit azonban közölt, hogy az államadósságnak a GDP-hez viszonyított arányát tekintve megáll a növekedés.

Veres János közölte, hogy az egyes költségvetési fejezetek a jövő évben igen differenciált összegekkel rendelkeznek majd, lesz, ahol a rendelkezésre álló központi források az inflációnál nagyobb ütemben nőnek, de lesz olyan fejezet is, ahol az infláció ütemét sem éri el a nominális növekedés.