Stagnálhat idén a német fogyasztás

Vágólapra másolva!
A pénzügyi válság miatt az idén stagnálhat a lakossági fogyasztás Németországban a GfK piackutató intézet szerint: korábban arra számítottak, hogy az év egészében 0,5 százalékkal fog bővülni a fogyasztás.
Vágólapra másolva!

Ezen az sem változtat, hogy a GfK előzetes adatai szerint októberben valószínűleg megáll a fogyasztói hangulat romlása, és az erre vonatkozó mutató 1,8 pontra emelkedik a szeptemberi 1,6 pontról. Tavaly októberben a mutató még 6,4 pont volt. A 2000 fő megkérdezése alapján kialakított index javulásában elsősorban az energiaköltségek csökkenése tükröződik, az emberek úgy látják, hogy emiatt javul a vásárlóerejük. (Ez a fogyasztói hangulatot jelző mutató 0 pont felett javulást, az alatt a hangulat romlását jelzi.)

Az év egészére vonatkozó előrejelzést kommentálva a GfK kutatói megjegyzik, hogy az interjúkat még a szeptember 15-eki "fekete hétfő" előtt készítették, így a válaszokban igazából nem tükröződnek ennek negatív hatásai. Azóta jelentősen nőtt a recesszió veszélye, ezért nem kizárt, hogy ennek komoly kihatásai lesznek a fogyasztói hangulatra.