Új források a kkv-k számára

Vágólapra másolva!
A jövő évtől további 45 milliárd forint áll majd rendelkezésre a kockázati tőkeprogramban a növekedésre képes kis- és középvállalkozások támogatására -  mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter csütörtökön, Budapesten a 2004-2006. évi I. Nemzeti Fejlesztési Terv (I.NFT) Gazdasági Versenyképesség Operatív Programról  (GVOP) tartott konferencián.
Vágólapra másolva!

Kiemelte, hogy az uniós támogatással megvalósuló gazdaságfejlesztési programok hatékony fejlesztési eszközök, a GVOP keretében 9 ezer vállalkozás nyert el 150 milliárd forint támogatást, amely 320 milliárd forint fejlesztést generált. Aláhúzta: a támogatás 95 százalékát, több mint 140 milliárd forintot már kifizették, és várhatóan az ország eléri a 100 százalékos teljesítést ebben a programban.

Bajnai szerint várható, hogy a jövőben a visszatérítendő támogatásokat biztosító Jeremie-programot megerősítik. A mikrohitel-programban felvehető maximális hitel mértékét 6 millió forintról 10 millió forintra kívánják emelni, illetve a futamidőt az eddigi öt évről tíz évre növelik.

Bajnai szerint a számok bíztatóak

Bajnai Gordon a 2004-2006. évi I. Nemzeti Fejlesztési Terv GVOP-s fejlesztéseiről elmondta, hogy a támogatások révén 20 ezer munkahely létesült, a támogatások 62 százaléka a kis- és középvállalkozásoknak jutott, illetve a kevésbé fejlett régiókhoz került.

A miniszter kifejtette, hogy az I. NFT végrehajtásának tapasztalatait a mostani 2007-2013. évi tervezési időszakban hasznosítja az ország. Megemlítette, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Gazdaságfejlesztési Operatív Programjában (GOP) egyszerűbb és átláthatóbb lett a fejlesztési források felhasználása. Az elmaradott térségeknek a támogatások 32 százalékát különítették el. Elmondta: a GOP-ban eddig 5000 nyertest hirdettek ki, akik 160 milliárd forint támogatást kapnak.