Orosz-ukrán gázmegállapodást kötöttek

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán kormányfő csütörtökön Moszkvában a gázszállításokról kormányközi memorandumot írt alá, amely alapján a részleteket az orosz Gazprom és ukrán partnere, a Naftohaz dolgozza majd ki - jelentette be Putyin a háromórás négyszemközti megbeszélés után újságírók előtt.
Vágólapra másolva!

Timosenko a sajtóértekezleten a gáztranzit szempontjából is jelentősnek nevezte a megállapodást, és megígérte, támogatni fogja Oroszországot abban, hogy csatlakozhasson a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

Timosenko azzal a nem titkolt céllal érkezett, hogy az esetleges előre hozott ukrajnai választásokon esélyeit erősítendő, minél kedvezőbb megállapodást érjen el.

A két kormányfő idén már másodszor találkozik egymással: nyáron többek között megállapodtak az atomenergia és az urándúsítás területén való együttműködésről.

Ezúttal elsősorban a földgázról és kőolajról volt szó: Ukrajna néhány éves átmenetet kér, mielőtt világpiaci árat fizetne a gázért és a kőolajért. Idén a közép-ázsiai gázt még ezer köbméterenként 179,5 dollárért kapja Oroszországtól, de a Gazprom már jelezte, hogy az ár jövőre meghaladhatja a 400 dollárt, mivel a közép-ázsiai országok is emelték áraikat. A jövő évi ukrán költségvetés viszont csak 250 dollárt irányzott elő ezer köbméterenként.