Duna-stratégiát sürget az EU

Vágólapra másolva!
Európai Duna-stratégia megteremtését szorgalmazza Danuta Hübner, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa, jelentették be hétfőn Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Az erről szóló közlemény szerint Hübner - az európai régiók hetének egyik brüsszeli rendezvényén - el fogja mondani, hogy a Duna-medence jelentős térség az unió szemszögéből nézve, és fejlesztése olyan összetett és átfogó megközelítést igényel, mint például a balti térség fejlesztése.

"Olyan célzott politikára van szükségünk, amely eleget tesz a környezeti, szállítási és társadalmi-gazdasági igényeknek egyaránt", idézte a közlemény az EU-biztost.

A Duna-medencére vonatkozóan különböző kohéziós programok nemzeti és nemzeti határokon átnyúló szinten már léteznek, de Danuta Hübner meggyőződése szerint a közeli jövőben össze kellene ülniük a térségbeli döntéshozóknak, hogy "együtt gondolkodjanak és együtt cselekedjenek", kidolgozzák egy európai Duna-stratégia megalkotásának módszertanát, egymással széleskörű partnerségben akciótervet fogalmazzanak meg.