Brüsszel: kockázatos a magyar költségvetés

Vágólapra másolva!
Nagy kockázatot jelentene a jövő évi magyar deficitcél teljesítésére bármilyen, a költségvetési tervezetben már szereplő tételeken túli, további bevételcsökkentő javaslat, vélekedik az Európai Bizottság pénzügyi felelőse, Joaquín Almunia.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi biztos véleményét szóvivője, Amelia Torres tolmácsolta kedden Luxembourgban, az MTI megkeresésére.

Almunia eszerint úgy véli, hogy a tervezetben kilátásba helyezett adócsökkentés jó irányba megy a gazdasági növekedés ösztönzésének és a pénzügyi stabilitásnak a szempontjából, de további bevételkiesés már veszélybe sodorhatná a 2009-es hiánycélt.

A jelenlegi bizonytalan pénzügyi helyzetben kiemelt fontosságú az óvatos tervezés - idézte a szóvivő Almunia álláspontját.

A biztos egyúttal ismét méltatta a konszolidációs programot, amelyet Magyarország 2006 közepén kezdett.

Magyarország a jelenleg érvényes konvergencia-programban jövőre már az uniós küszöböt elérő, 3 százalék körüli államháztartási deficitet tervez a hazai össztermékhez képest, a korábbi évek magasabb hiányát követően.

Az Európai Bizottság már korábban értésre adta, hogy a magyar program teljesítése nem kockázatmentes, a pénzügyi fegyelem és szigor folytatását követeli meg.

A jövő évi magyar költségvetést annak elfogadása után, várhatóan a konvergencia-program szokásos éves kiigazításával együtt értékeli részletesen Brüsszel.