Bolgár igen a regionális gázrendszerre

Vágólapra másolva!
A bolgár kormány támogatja a  Mol kezdeményezését, az Új Európa Szállító Rendszert (NETS) - közölte Dimitar Ikonomov, Bulgária budapesti nagykövete   szerdán az AmCham által szervezett Második Regionális Energia Fórum második napján szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

A nagykövet az MTI kérdésére a konferencia végén közölte: az erről szóló hivatalos levelet hamarosan átadja az energiaügyekben illetékes magyar miniszternek.

Dimitar Ikonomov magyarázatként hozzáfűzte, hogy a bolgár kormány támogatása nem jelenti a NETS-hez történő csatlakozást, hiszen az önálló cégek, így a Bulgartransgaz EAD akaratán is múlik.

A NETS megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére szeptember végén közös céget hozott létre a Mol csoporthoz tartozó Földgázszállító Zrt., a horvát Plinacro és a román Transgaz. Megfigyelőként a BH-Gas (Bosznia-Hercegovina) is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A kezdeményezés célja, hogy a vezetékeket üzemeltető társaságok (TSO) szoros együttműködjenek a regionális infrastruktúra tovább fejlesztésében: javítsák a jelenlegi összeköttetéseket, új összeköttetéseket hozzanak létre a nemzeti vezetékrendszerek között és lépéseket tegyenek a szabályozás és a jogalkotás regionális harmonizálására ezen a téren.

A NETS projektet a magyar kormány támogatása mellett az Európai Bizottság is támogatja.