Egymilliárdot ér a bábolnai takarmányvagyon

Vágólapra másolva!
Az állami tulajdonban lévő Bábolna Takarmányipari Premix és Takarmánykereskedelmi Kft. megmaradt vagyonelemeit harmadszor hirdette meg a felszámolást végző ÁFI Zrt. A hitelezőinek csaknem hatmilliárd forinttal adós társaság legértékesebb ingatlana a nagyigmándi takarmánykeverő, amelyért most nettó 917 millió forintot kérnek, szemben az első, tavaszi pályázaton megszabott 1,128 milliárddal - tájékoztat a Napi Gazdaság
Vágólapra másolva!

Az üzem jelenleg is működik, hetven dolgozóval bérgyártást végez - mondta a Napinak Ecsédi András felszámolóbiztos. Emellett értékesítenék a cégnek a Gallfood Kft.-ben és a Zalatárnok-Bábolna Kft.-ben lévő üzletrészeit - 250 millió, illetve hárommillió forintos irányáron -, valamint a követeléseit 2,5 millió forintért.

Az ajánlatokat október 17-éig lehet benyújtani a felszámoló titkárságán. A tavaly nyáron felszámolás alá került Bábolna-cég több kisebb értékű vagyonelemét már sikerült eladni, a további sikeres értékesítéseket követően is csak rendkívül korlátozott mértékben juthat hozzá követeléseihez a körülbelül száz hitelező.

Az egyik legsikeresebb, négymilliárd forintos jegyzett tőkéjű bábolnai társaság főleg a baromfiágazat válsága, valamint az anyacég gondjai miatt került nehéz helyzetbe. Az általa előállított takarmányok iránt a cégcsoporton belül és kívül egyaránt csökkent a kereslet, ráadásul időközben a vevők jelentős része fizetésképtelenné vált. A tulajdonos magyar állam 2006 nyarán tett még egy utolsó kísérletet a társaság megmentésére. Az anyacég Bábolna Zrt. privatizációs tranzakciójához kapcsolódva az állami Agrárgazdasági Vagyonkezelő (AV) Kft. 2006 júliusában hétmilliárd forintért megvásárolta a cég százszázalékos üzletrészét. (Az AV ekkor azzal a vételi opciójával élt, amelyet egy kormányhatározat biztosított számára, miután a Bábolna Zrt. végelszámolásához 6,5 milliárd forint kölcsönt nyújtott. A tranzakcióból tényleges bevétele a zrt.-nek nem volt, ám hitelállománya jelentős mértékben csökkent.) A mentőöv ellenére a Bábolna-leány egyre mélyebbre került az adósságcsapdában, és 2006 végére gyakorlatilag fizetésképtelenné vált - áll a Napi Gazdaság hasábjain.