Éhezhetnek a Zalabaromfi pulykái

Vágólapra másolva!
Jövő csütörtöktől nem hiteleznek több takarmányt a takarmánykeverők a Zalabaromfi megrendelésére nevelt 350 ezer pulyka további tartására, ugyanis nem látják biztosítottnak a befektetésük megtérülését - közölte Dodonka József, a termelői konzorcium vezetője a Zalai Baromfitartók közösségének pénteki sajtótájékoztatóján, Zalaegerszegen.
Vágólapra másolva!

Szeptember 10-e óta nem volt vágás a Zalabaromfi Zrt.-nél, jelenleg 40-50 termelő 355 ezer pulykát tart a telepeken, aminek az értéke vágóérett korban másfél milliárd forint. A pulykák vegyes életkorúak, teljes kifutási idejük február vége. Az állomány az elmúlt négy hét alatt felszaporodott, egy részük 5-6 hetes túltartású, ami többletköltséget is jelent. A takarmánykeverők mindeddig bíztak abban, hogy a költségük megtérül, de október 16-án leállítják a takarmányellátást. Csak akkor tudják folytatni, ha garanciát látnak a pénzük megtérülésére. Ha az állatok takarmány nélkül maradnak, legyengülnek, elhalnak, ami járványhoz is vezethet.

A bérvágást a vágóhidak csak magas áron vállalják, és a hús egy részét tudják csak átvenni. Az állatok értékesítését a CIB Bank is gátolja. Dodonka József megemlítette, hogy előzetes megállapodást kötöttek heti 8 ezer pulyka levágására egy nagyüzemmel, amitől - a feldolgozó a bank jelzálogigénye miatt - elállt.

A Zalabaromfi cégcsoport folyószámláit minden előzetes bejelentés nélkül szeptember elsején zárolta a CIB Bank, de a beszállítók, termelők ezt csak szeptember 10-én tudták meg. Addig folyamatosan szállították a szárnyasokat, annak ellenére, hogy az erre az időszakra járó 800 millió forint körüli összeget azóta sem kapták meg. Az állatokat le kellene vágni, az árbevételből pedig vissza kellene fizetni a hitelezett takarmány árát.

Dodonka József elmondta: a kitelepített napos állatok felnevelését a Zalabaromfi rendelte meg még augusztusban. Úgy vélte, a kialakult helyzet nem egy túltermelés, meggondolatlan többlettermelés következménye, hanem a tulajdonos, a Gabonatransz vezetőinek kalandor üzletpolitikája sodorta a céget és a termelőket ilyen helyzetbe.

A bank a zalabaromfis követelésekre jelzálogot kíván bejegyeztetni, ugyanis korábban olyan tárgyalásokat folytatott a tulajdonosokkal, amiről azt gondolhatta a bank, hogy az állomány a Zalabaromfié, és csak a tegnapi, termelőkkel folytatott megbeszélés után tudatosult, hogy a napos és előnevelt pulykák teljes tartási költségét a termelők fedezték" - jegyezte meg a termelői konzorcium vezetője.

Véleménye szerint állami garanciavállalás mellett ezeket az állatokat le kell vágni, a húsokat közraktárban intervenciós alapban kellene elhelyezni. Az állomány megmentéséhez és levágásához hitelkonstrukcióval és állami garanciavállalással 1,2 milliárd forintra lenne szükség. A problémával az elmúlt 6 hétben a Baromfi Termék Tanácson és az agrárkamarán keresztül több alkalommal is megkeresték a szakminisztériumot, de választ mindeddig nem kaptak, és érdemi intézkedés sem történt.