Olcsó gépeken kaszált az Intel

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója, az Intel Corp a vártnál nagyobb mértékben, 12 százalékkal, 2,01 milliárd dollárra növelte nettó nyereségét a harmadik negyedévben. Az árbevétel 1,3 százalékkal, 10,2 milliárd dollárra kúszott fel - tájékoztat a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A bruttó profitráta 59 százalék maradt. A jó eredmény szakértők szerint annak köszönhető, hogy a vállalat képes volt a korábbinál hatékonyabban üzemeltetni gyártósorait, emellett sokat köszönhet idén bemutatott új chipjének, az Atomnak, amelyet a notebookokban és a minilaptopokban, a 25 centiméternél nem nagyobb képernyőátlójú netbookokban használnak.

Ez utóbbi azért fontos az Intelnek, mert a nehéz gazdasági körülmények között a bankok és a vállalatok csökkentették pc-vásárlásaikat, ám az olcsóbb hordozható gépek és az idén megjelent netbookok jól fogynak. Ugyanakkor a chipgyártó menedzsmentje bizonytalannak ítéli meg a piaci kilátásokat, ezért széles, 10,1-10,9 milliárd dolláros sávot adott meg negyedik negyedéves árbevétel-prognózisában. Emellett újra bevezetik a pénzügyi előrejelzések negyedév közbeni frissítését - a legközelebbit december 4-én adják ki -, ami módot ad azok pontosítására.

Prosperáló számítógéppiac

A Gartner Group számítástechnikai piackutató intézet szerint a harmadik negyedévben 15 százalékkal bővült a világ pc-piaca, valamivel lassabban a második negyedéves 16 százaléknál.

Az Egyesült Államokban csak 4,6 százalékos volt a növekedés. A bővülés az 500 dollárnál nem drágább netbookoknak köszönhető. Ezek értékesítése a következő három negyedévben év/éves összehasonlításban 20-20 százalékkal bővülhet, szemben az asztali pc-k piacának 8-12 százalékos növekedésével.

Meglepte az elemzőket, hogy az elmúlt negyedévben Európában a tajvani Acer lett legnagyobb gyártó, megelőzve a HP-t. Az USA-ban viszont az Apple került az Acer elé a harmadik helyre. A világpiacon a HP vezet 18,4, a második a Dell, 13,6, a harmadik az Acer 12,5 százalékos részesedéssel - áll a Napi Gazdaság hasábjain.