Magyar szál az IMF-elnök szexbotrányában

Vágólapra másolva!
Hatalmi visszaélés gyanúja miatt vizsgálat indult a Nemzetközi Valutaalap vezetője ellen. A francia pénzügyi szakembert azzal vádolják, hogy túl nagy végkielégítést juttatott egy beosztottjának, akivel intim viszonyt folytatott.
Vágólapra másolva!

Vizsgálat indult Dominique Strauss-Khan, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője ellen, aki a gyanú szerint hatalmával visszaélve szexuális kapcsolatba bonyolódott egy magyar munkatársával - írta szombati számában a The Wall Street Journal.

Az amerikai gazdasági napilap szerint az IMF vezérigazgatója a szervezet afrikai részlegének egykori magas beosztású tisztviselőjével kezdett viszonyt. A kapcsolat az év elején kezdődött egy Európában tartott konferencián. Kettejük intim témájú elektronikus leveleit később felfedezte az asszony férje, egy argentin közgazdász, aki korábban ugyancsak az IMF-nél dolgozott vezető beosztásban - írta a napilap.

A szervezet a Morgan, Lewis and Brockius nemzetközi ügyvédi irodát bízta meg a hatalmi visszaélés gyanújának kivizsgálásával. A mértékadó amerikai lap szerint Strauss-Khan közölte, hogy eddig is együttműködött a külsős jogászokkal, és továbbra is így fog tenni.

"A magánéletemet érintő eset" idén januárban történt - közölte az IMF vezérigazgatója a beszámoló szerint. "Egyetlen alkalommal sem éltem vissza a beosztásomból fakadó helyzettel" - idézi a lap a volt francia pénzügyminisztert. A vizsgálat befejezésének határideje október vége.

Az amerikai lap szerint a magyar munkatárs Nagy Piroska, aki az idén augusztusban hagyta ott a szervezetet. A vizsgálat arra irányul, hogy nem kapott-e indokolatlanul nagy végkielégítést. Manapság az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál (EBRD) dolgozik.

Mindössze 15 hónappal ezelőtt a Világbank elnökének le kellett mondania egy hasonló ügy miatt. Paul Wolfowitz a vádak szerint indokolatlanul kedvezett egy beosztottjának, akihez gyengéd szálak fűzték. bennfentesek szerint ha Strauss-Kahnról bebizonyosodik, amivel vádolják, nem maradhat a pozíciójában.