Eredményesen bővített a Novartis

Vágólapra másolva!
Gyorsulva nőtt a svájci Novartis, hazájában a legnagyobb, a világon a hatodik gyógyszergyár profitja a harmadik negyedévben, pedig több adó terhelte a céget, mint egy évvel azelőtt, és terjeszkedésre is sokat költött.
Vágólapra másolva!

Azonban az új gyógyszerek portfoliója jó, sikeresnek mutatkozik a diagnosztika és az oltóanyaggyártás fejlesztésére és az egészségvédelemre, megelőzésre irányuló stratégia nagyrészt vény nélkül kapható szerekkel, és az Egyesült Államokban is nőtt már a forgalom, miután korábban piacot vesztettek az utángyártók versenye miatt. A Novartis a generikus szerekből második helyezett a világon az izraeli Teva mögött.

A szeptemberrel zárult negyedben 32 százalékkal 2,082 milliárd dollárra nőtt az adózott eredmény az egy évvel korábbi 1,574 milliárdhoz képest. Az elemzők valamivel többre, 2,11 milliárd dollárra számítottak. Az egy évvel korábbit egyszeri környezetvédelmi kiadás is terhelte. Az első félévben még csak 13,4 százalékkal nőtt az adózott eredmény, 4,574 milliárd dollárra. Tavaly a Novartis adózott eredménye 66 százalékkal ugrott meg részlegek értékesítése miatt, de a folytatódó tevékenységekből 4,2 százalékkal csökkent a profit.

Az idei harmadik negyedévben a bevétel 12 százalékkal - a piacok helyi valutáiban számolva 4 százalékkal - 10,747 milliárd dollárra emelkedett a tavalyi harmadik negyedévi 9,613 milliárdhoz képest. Ezen belül 17 százalékkal 3,3 milliárd dollárra nőtt a bevétel a cég által legfontosabbnak tartott, különös figyelemmel megdolgozott nagy felzárkózó piacokon - Brazíliában, Kínában, Indiában, Mexikóban, Oroszországban, Dél-Koreában és Törökországban -, és 20 százalékkal növelték a bevételt világszerte diagnosztikai szerekből és oltóanyagokból.

Az első félévben a bevétel 11 százalékkal - a piacok helyi valutáiban 2 százalékkal - 20,635 milliárd dollárra nőtt, tavaly 10,7 százalékkal 38,072 milliárd dollárra emelkedett. Úgy vélik a cégnél, hogy egész évben rekord bevétel és eredmények várhatók.

A Novartis júliusban zárta az amerikai Alcon 25 százalékának megvételét 10,4 milliárd dollárért, egészségvédelmi irányát erősítendő. Az Alcon a szem- és látásgondozó szerek legnagyobb gyártója a világon Az eladó a svájci Nestlé élelmiszeripari vállalat. Opcióban is megállapodtak arra, hogy a Novartis 2010. január és 2011. július között megveheti az Alcon további 52 százalékát a Nestlétől, legföljebb 28 milliárd dollárért.

A harmadik negyedév végén a Novartis megszerezte a svájci Speedel Holding 99,8 százalékát 933 millió svájci frankért. A Speedel Holding világszerte piacvezető egyes vérnyomás-szabályozó szerekből.

A Novartis június elején 400 millió dollárért megvette az amerikai Protez Pharmaceuticals biotechnológiai fejlesztő céget is. Az ügylet értékét az adja, hogy az amerikai vállalatnak fontos fejlesztései vannak kórházi fertőzések elleni, széles spektrumú antibiotikumokból.

A Novartis igyekszik több lábon állni - utángyártott (generikus) szerekből második helyezett a világon az izraeli Teva mögött -, nagy jövőt lát a fertőző betegségek elleni szerekben és oltóanyagokban.

A nagy gyógyszergyárak az utóbbi időben általában rákaptak a sokáig elhanyagolt oltóanyagokra, mert az új technológiák és a nemzetközi járványfélelmek jövedelmező teszik ezeket a szereket, segítenek az utángyártókkal vívott piaci versenyben. A múlt évtizedben a nagy kutatási-fejlesztési és termelési költségek és a még viszonylag alacsony árak csökkentették az oltóanyagok népszerűségét a gyógyszergyárak körében.

A Novartis maga tavaly júniusban megkapta az EU jóváhagyását egy új influenzaellenes vakcinájára. 2006. júniusban a Novartis 305 millió fontért (569 millió dollár) megvette a brit Neu Tec Pharma Plc biotechnológiai fejlesztő és gyártó céget.

Ugyancsak 2006. júniusban 507 millió dollárt fizetett egy hepatitisz C elleni hatóanyag jogáért az amerikai Human Genome Sciencesnek. 2006. márciusban hasonló hatóanyag jogát vette meg, 525 millió dollárért, a szintén amerikai Idenix Pharmaceuticalstól.

2005 végén megszerezte a világ ötödik számú oltóanyaggyártóját, a kaliforniai Chiron Corporationt, 5,1 milliárd dollárért. A Novartis ezzel a lendületesen növekvő molekuláris diagnosztika üzletágba is belépett. A Chiron harmincféle oltóanyagot állít elő európai üzemeiben. A Chironra alapozva 2006. áprilisban megalakították a Novartis oltóanyag- és diagnosztikai részlegét.