Idén tízmillió külföldi vendégéjszaka

Vágólapra másolva!
A tavalyi év során 2,6 millió turista kereste fel személyesen a Tourinform irodákat - derült ki a Magyar Turizmus Zrt., az MTI-hez kedden eljuttatott közleményéből.
Vágólapra másolva!

A 142 Tourinform iroda vezetőjének részvételével megtartott keddi országos Tourinform találkozó alkalmából kiadott közleményből kiderült: az évente átlagosan 2,5 millió vendéget személyesen kiszolgáló Tourinform irodák információikkal keresletet gerjesztenek, amely a vállalkozók bevételeiben realizálódik, így az irodák tevékenysége közvetve jelentősen hozzájárul az állami turisztikai bevételekhez.

A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatója szerint 2007-ben az utasforgalmi egyenleg 354 milliárd forintot tett ki, ami 136 milliárd forinttal kevesebb, mint 2006-ban. Az egyenleg romlása 29 százalékban a külföldiek magyarországi költésének visszaesése, míg 71 százalékban a lakosság külföldi költésének emelkedése miatt következett be, de 2007-ben a lényegesen erősebb forint is hozzájárult a nemzeti valutában számított adatok alakulásához.

2007 során 3,4 millió külföldi vendég 10 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma 3 százalékkal nőtt, a vendégéjszakák száma nem változott az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek 4 millió belföldi vendéget és 9,8 millió belföldi-vendégéjszakát regisztráltak. A vendégek száma 2,3, a vendégéjszakák száma 2,1 százalékkal nőtt az előző évhez képest.