Az állam segíti ki a Zalabaromfit

Vágólapra másolva!
A kormány szerdai ülésén felhatalmazta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztert, hogy a Zalabaromfi beszállítóinak megsegítésére előterjesztett programot dolgozzák ki az agrártárcánál a lehető leghamarabb.
Vágólapra másolva!

Erről Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára tájékoztatta az MTI-t a döntést követően.

Gráf József még kedden tárgyalt a Zalabaromfi beszállítóinak megbízottaival arról, hogy az FVM milyen segítséget tudna adni a tenyésztők további munkájához. A miniszter ezt követően újságíróknak elmondta: a tenyésztők bajait úgy kívánják orvosolni, hogy mintegy 1 milliárd forintos államilag garantált hitel segítségével levágatják a termelőknél lévő baromfiállományt, és megoldják a még ott maradó állatok takarmányozását is. Ez a projekt jövő év február közepéig tartana.

A pulykák levágását a Sága, és két Bács-Kiskun megyei baromfifeldolgozó, a Gallfood valamint a Gallicoop végzi majd.

Pénzhez jutnak a termelők

A termelők hozzájutnak a pénzükhöz, mivel a szaktárca levetette a CIB bankkal az állatállományokra tett jelzálogot, ugyanis arra a pénzintézetnek nem volt jogosítványa.

Az FVM támogatja a zalai baromfitenyésztők törekvését abban is, hogy saját tulajdonú feldolgozót létesítsenek.

Király László, a zalai baromfitenyésztők egyik képviselője korábbi tájékoztatása szerint tavaly a Zalabaromfinál 7,5 millió csirkét és 1,2 millió pulykát vágtak le. Ez összesen mintegy 26 ezer tonna feldolgozott árut jelentett.