Kétezer termelő eshet el az almatámogatástól

Vágólapra másolva!
A szabolcsi almatermesztők közül akár 1500-2000 is eleshet az ipari almáért igényelhető állami támogatástól, ha a miniszteri rendeletben november 10-e jogvesztő határidő marad - mondta Demendi László sajtótájékoztatón szerdán Nyíregyházán.
Vágólapra másolva!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara elnöke emlékeztetett arra, hogy a hektáronkénti 70 ezer forint támogatás illeti meg a gazdákat, ha hektáronként 10 tonna ipari almát leadnak a feldolgozóknak.

Szakmai becslések szerint az almaszüret 60-65 százalékos a megyében.

Demendi: Már tavasszal meg kéne egyezni

- Hiányzik az a három hét, ami a szüret kezdetén az alacsony felvásárlási ár miatt szervezett blokádban kiesett - jegyezte meg Demendi László. - A tanulság: már a tavaszi munkák idején meg kellene állapodniuk a termelőknek és a feldolgozóknak az átvételről, az árról.

A szabolcsi agrárkamara még a miniszteri rendelet megjelenése előtt kifogásolta a támogatás bejelentésének határidejét. Most is azt javasolják, hogy november 30-a legyen a kérelmek beadásának végső határideje. Összesen 7-8 ezer kérelemre számítanak, bekalkulálva a jövő évi kifizetést is.

Kérdésre válaszolva a kamarai elnök elismerte, hogy teljesült a szakminisztérium közreműködésével a legnagyobb feldolgozó, az Agrana és a gazdák által kötött megállapodásnak a kilónként 9 eurócentes átvételi árra vonatkozó része az ígért határidőig, szeptember végéig. Ma viszont vannak olyan hazai feldolgozók, amelyek kilónként 10 forintot fizetnek a megrakott autóikkal sorban álló termelőknek.