Simor: Helyes úton járunk

Vágólapra másolva!
"Túl önelégültek voltunk" címmel közölt interjút a Handelsblatt hétfőn Simor Andrással, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökével. Szerinte az euró bevezetéséről nem ma, hanem jövőre érdemes beszélni.
Vágólapra másolva!

A tekintélyes német üzleti és egyben politikai napilap pénzügyi mellékletében megjelent nyilatkozatban Simor András egyebek között hangsúlyozta: a kamatok emelésére azért volt szükség, hogy nehezebb legyen a forint elleni spekuláció. - Egyszerűen nem várhattunk tovább - jelentette ki az MNB elnöke.

Magyarországnak most újra vonzóvá kell válnia a befektetők számára, és ezt szolgálja a költségvetési hiánynak a kormány által bejelentett, további csökkentése is. Ezáltal Magyarország már jövőre teljesíti a maastrichti követelményeket, amelyek elméletileg lehetővé teszik a csatlakozást az euróövezethez, fűzte hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miként akarja az ország visszaszerezni a befektetők bizalmát, Simor András kifejtette: Magyarország mögött valójában néhány olyan év áll, amikor az ország nem tudott bizalmat szerezni a nemzetközi tőkepiacon. Az MNB elnöke szerint ez elsősorban a 2002 és 2006 közötti időszakra vonatkozik. - Amit azonban a kormány 2006 után tett, az tulajdonképpen mindenki számára elismerésre méltó lehet - fűzte hozzá.

Simor András a leghatározottabban elvetette, hogy az országot Izlandhoz hasonlítsák, kifejtve, hogy a legtöbb gazdasági mutató Magyarországon sokkal jobb, mint Izlandon. Úgy vélte, hogy Magyarország alapvetően helyes úton jár, ezért is kap segítséget a nemzetközi intézményektől, köztük a Nemzetközi Valutaalaptól vagy az Európai Központi Banktól.

A jelenlegi események miatt a politika felelősségét firtató kérdésre Simor András azt válaszolta: az 1990-es években még nagyon jól ment az országnak, de aztán önelégülté vált, többet és többet költött annál, mint amennyit megkeresett. Az MNB elnöke ugyanakkor cáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint az ország ezen az úton haladt volna tovább, ha a válság nem következett volna be. Emlékeztetett arra, hogy 2006 óta a korábbi iránnyal ellentétes döntések születtek.

Az MNB elnöke szerint a jelenlegi helyzetben a kiadások növelése a magas költségvetési hiány miatt egyszerűen nem engedhető meg, ellenkezőleg, azok csökkentésére van szükség. Szavai szerint most elsősorban a szociális kiadásokon kell spórolni, és ezek közé tartoznak a nyugdíjak is. Ezen túlmenően a közszolgálati szférában be kell fagyasztani a béreket, azok reálértékben nem emelkedhetnek. A magyarországi szociális rendszert Simor András az ország problémáihoz mérten túlságosan nagyvonalúnak nevezte.

A kormány és a jegybank viszonyával kapcsolatban Simor András úgy vélte, hogy az elmúlt hetekben, illetve hónapokban szerencsére kevés volt a súrlódás. - Valamennyien egy csónakban evezünk - fűzte hozzá. Az elnök szerint a kormány egyedül hozza döntéseit, a részletekről azonban egyeztet a nemzeti bankkal.

AZ MNB elnöke úgy vélte, hogy Magyarországon 2009 végére, 2010 elejére a mai 6 százalékosról 3 százalékra csökkenhet az infláció. Az euró bevezetésének esélyéről ezt mondta: mivel a maastrichti követelményeknek hosszú távon kell megfelelni, az euró bevezetése nem az elkövetkező hetek, illetve hónapok, hanem csak a jövő év témája lesz.