Szerényebb eredményt vár a Canon

Vágólapra másolva!
A digitális kamerák legnagyobb gyártója a világon, a japán Canon Inc. hétfőn 83,04 milliárd jenes adózott eredményt jelentett a harmadik negyedévről, 21 százalékkal kevesebbet a tavalyi harmadik negyedévi 105,3 milliárdnál, mert a kezdődő világgazdasági lassulás és az erősödő jen visszavetette a keresletet másológépei és digitális kamerái iránt. Az eredmény elmaradt az elemzők által átlagosan várt 97,6 milliárdtól is.
Vágólapra másolva!

Egyszersmind 375 milliárd jenre csökkentették a cégnél az adózott eredmény egész évi célját a júliusban jósolt 500 milliárdról. Arra számítanak, hogy idén kevesebb lesz a profit az előző évinél - ilyen utoljára kilenc éve fordult elő a Canonnál. A bevétel 6,2 százalékkal 985,99 milliárd jenre csökkent.

"A Canon bevételei igencsak euró-érzékenyek" - mondta Hideki Yasuda, tokiói elemző. "Ez és a csökkenő eladások miatti aggodalom miatt várjuk a profitkilátások visszafogását." - mondta még a tényleges bejelentés előtt.

A Canon részvénye hétfőn - még az eredmény-beszámoló megjelenése előtt - több mint 10 százalékot vesztett a tokiói értéktőzsdén, ezzel az idei vesztesége meghaladja az 50 százalékot.

Az első félévben az adózott eredmény, 214,49 milliárd jen, még csak 16 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a bevétel 2,5 százalékkal 2,113 billió jenre csökkent.

Tavaly a cég adózott eredménye 488,33 milliárd jen volt, de a kezdődő nehézségeket már jelezte, hogy a profit 7,2 százalékos növekedése elmaradt a bevétel emelkedésének ütemétől. Az 7,8 százalékos volt 2006-hoz képest, 4,481 billió jenre.