Leépít a hatvani Bosch-gyár

Vágólapra másolva!
A Bosch Csoport hatvani gyárában nem hosszabbítják meg 68 bérelt munkás szerződését - közölte Thomas E. Beyer, a Bosch Csoport magyarországi képviselője. Hozzátette: a Bosch magas kihasználtsággal dolgozott az idén, ám most szembesülnie kell a megrendelések csökkenésével.
Vágólapra másolva!

Ennek elsősorban az az oka, hogy az autógyárak sorra jelentik be termelésük szüneteltetését, s ez a Bosch-t, mint a világ legnagyobb autóipari beszállítóját is érzékenyen érinti. Thomas E. Beyer elmondta, hogy a csoport többi gyárában átszervezésekkel oldják meg azt, hogy csökkent kapacitásainak kihasználtsága: így például a miskolci elektromos kéziszerszám gyárakba is át tudja csoportosítani azokat az alkalmazottakat, akiknek kevesebb tennivalójuk lett a közelmúltban.

Hozzátette azonban azt is, hogy nem tudni, mi várható a jövőben, hiszen a piac hetente változik és így a Bosch-nak is naponta kell ellenőriznie és felülvizsgálnia a létszámot. A Bosch-nak Magyarországon több mint 7500 alkalmazottja van.

A Bosch csoport 1,47 milliárd euró bevételt ért el 2007-ben Magyarországon, ami 28 százalékkal több a 2006. évinél. A csoport magyarországi, belföldi bevétele 70 százalékkal, 323 millió euróra nőtt tavaly.

A Bosch Magyarországon főként autóipari alkatrészeket, kéziszerszámokat gyárt, a termékek döntő többségét exportálja, tavaly a kivitel értéke 1,157 milliárd euróra nőtt a 2006. évi 950 millió euróról.

A Bosch az elmúlt hat évben 450 millió eurót költött Magyarországon állóeszköz-beruházásokra. A csoport a magyar piacon tavaly 25 millió eurót költött kutatás-fejlesztésre, ami 50 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A Bosch a tervek szerint a magyarországi gyáraiban és a budapesti K+F központjában az idén újabb jelentős összeget, mintegy 30 millió eurót fordít erre a tevékenységre. A Bosch 13 társaságot működtet Magyarországon.