Ellenzéki nem az energiaipari különadóra

Vágólapra másolva!
Különböző okokból, de egyik ellenzéki párt sem támogatja az energiaipari cégek különadójának bevezetését. Az MSZP-nek elvileg három szavazat még kellene a többséghez.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki pártok várhatóan nem szavazzák meg a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a jövőre bevezetendő nyolcszázalékos Robin Hood-adót (az energiaipari cégek különadóját), így a törvényjavaslat elfogadása attól függ, hogy a szocialisták egyedül tudják-e biztosítani a jelenlévők többségét.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: pártja azért nem szavazza meg a törvényt, mert az alkalmatlan a versenyképesség javítására, és egy rossz és finanszírozhatatlan szerkezetet akar életben tartani.

Fónagy János, az ügy fideszes témagazdája az MTI-nek azt mondta: a frakcióvezetés még nem döntött ebben a kérdésben, de ő maga azt fogja javasolni, hogy szavazzanak nemmel a jövő héten a javaslatra, tekintettel arra, hogy nem fogadták be Fidesz módosító indítványait, amelyek többek között az áfacsökkentésről szóltak.

Fónagy János hangsúlyozta: a Fidesznek továbbra is az a véleménye, hogy a Robin Hood-adó nem jó megoldás, mert a megadóztatott vállalatok lecsurgatják a többletköltségeiket a fogyasztókhoz. A Fidesz ehelyett a távhő áfájának 5 százalékra csökkentését javasolta, ami a fogyasztóknál érezhető díjcsökkenést eredményezne.

Hargitai János, a KDNP szakpolitikusa az MTI-nek azt mondta: egyelőre még nem alakítottak ki frakcióálláspontot ebben az ügyben, de "általános axiómaként" fenntartják véleményüket, hogy semmilyen új adónem bevezetésének nem örülnek, és nem támogatják, hiszen Magyarország jelenleg is túladóztatott. Hozzátette: szeretnék elkerülni egy új adónem bevezetését, ugyanakkor a költségvetés más tételeinek átcsoportosításával forrásokat kellene találni a távhőkompenzációs alaphoz.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője azt mondta: pártja nemmel szavaz a Robin Hood-adót bevezetendő törvény jövő heti zárószavazásán. Hétfőn az Országgyűlés elutasította azt az SZDSZ-es módosító indítványt, amely a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényből elhagyta volna a jövőre bevezetendő nyolcszázalékos Robin Hood-adót.

A Ház ugyanakkor 364 igen, 7 nem szavazattal elfogadta azt a szocialista indítványt, amely leszűkíti az eredeti javaslat adófizetői körét a nagy energiaellátó és -kereskedő cégekre, kivéve a körből a távhőtermelő vállalatokat.

A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslat elfogadásához a jelenlévő képviselők felének igen szavazatára van szükség. Jelenleg 383 aktív képviselő tud részt venni egy-egy ülésen, az MSZP 189 biztos igen szavazatra számíthat, ha mindenki jelen lesz, akkor még három szavazatra lenne szüksége.