Pozitív a külkereskedelmi mérleg

Vágólapra másolva!
Januártól augusztusig a kivitel és behozatal volumene több volt, mint a tavalyi időszakban. Augusztus óta mindkét mutató csökkent ugyan, de a mérleg így is 25 millió euró pozitívumot mutat-, derül ki a KSH közleményéből.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a külkereskedelmi mérleg 121 milliárd forinttal javult a 2007. évi január-augusztusi 111 milliárd forint passzívumhoz képest. Az év első nyolc hónapjában a kivitel értéke 12.266 milliárd forint volt, míg a behozatalé 12.255 milliárd forintot tett ki.

Az idén augusztusban öt és fél éve először csökkent a kivitel és a behozatal értéke euróban és forintban számolva is az egy évvel korábbihoz képest. Euróban az export 0,9 százalékkal, míg az import 2,6 százalékkal mérséklődött, forintban a visszaesés az exportban 8,1 százalékos, az importban 9,6 százalékos volt.

Az időszak egészét tekintve mind a kivitelben, mind a behozatalban átlag feletti volumenbővülést regisztrált a KSH a híradás-technikai eszközök forgalmában. Továbbra is nőtt a gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele és behozatala.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és behozatal volumene az első nyolc hónapban - az augusztusi 3, illetve 5 százalékos csökkenés mellett - 8, valamint 5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem export- és importvolumene augusztusig - a későbbi jelentős 19, valamint 16 százalékos csökkenés ellenére - 8, illetve 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.