Támogatás mellett sem invesztál az Aspöck

Vágólapra másolva!
Az Aspöck Hungária Kft. visszamondja a munkaügyi minisztérium támogatását a megrendelések csökkenése miatt, és egy évvel később építi meg tervezett bonyhádi üzemét.
Vágólapra másolva!

Az osztrák Aspöck Holding GmbH magyar cége a tervek szerint a jövő évben egy háromezer négyzetméteres üzemcsarnokot épített volna fel Bonyhádon. A társaság célja a beruházás átütemezése, amely terveik szerint így legkorábban 2010-ben jöhet szóba. A cégvezető Moldován István az okokról azt mondta: jelentősen megcsappant a kereslet a vontató járművek iránt, amelyekhez kábelkötegekkel szerelt lámpatesteket gyártanak Bonyhádon. A kft. száz százalékban a vezető kamiongyártóknak dolgozó osztrák anyacégnek adja el termékeit.

Moldován István hozzátette: a vállalat kénytelen volt visszamondani a munkaügyi minisztériumtól elnyert 160 millió forintos támogatást, amelynek fejében 134 dolgozót foglalkoztattak volna a meglévő létszám mellett, munkát adva összesen kétszázötven embernek. Jelenleg ötvenöten dolgoznak az Aspöck Hungáriánál, és várhatóan a télen egy hónapra leáll a termelés.

Az átütemezés miatt új megállapodást kell kötni az önkormányzattal, amely olcsóbban adta a telket a beruházáshoz. Varga Szilárd, Bonyhád alpolgármestere az MTI-nek elmondta: a kft. a szokásos 1200 forintos ár helyett négyzetméterenként 250 forintért jutott a három hektárhoz azzal a feltétellel, hogy 2009-ben 250 embert foglalkoztat. Az önkormányzat azonban nem akarja visszavásárolni az ingatlant, a város képviselői elfogadták, hogy a társaság egy évvel később teljesíti vállalását - tette hozzá az alpolgármester.