Betett az erős dollár az INA-nak

2008.11.17. 12:17

Az INA horvát olajipari társaság adózott eredménye 51,2 százalékkal csökkent ez év első kilenc hónapjában, az árbevétel viszont 24 százalékkal 22,3 milliárd kunára (4 milliárd euró) növekedett. Az INA 47,25 százalékban a Mol tulajdonában van.

Az INA hétfői közleménye szerint az adózott eredmény 355 millió kunát tett ki. "Az eredmény az árfolyam-változások miatt romlott, első sorban az erősödő dollár miatt" - mondta Tomislav Dragicevic, vezérigazgató.

Az adózás előtti (EBITDA) eredmény 20 százalékkal 2,4 milliárd kunára nőtt. A legnagyobb horvát energetikai konszern folytatja befektetéseit, az idén több mint 2,8 milliárd kunát fordít fejlesztésre, döntően két olajfinomítójának korszerűsítésére.

A Mol, amely az INA legnagyobb tulajdonosa, többségi részesedés megszerzésére törekszik. Október végén a horvát miniszterelnök azonban azt közölte, megerősítve a sajtóértesüléseket, hogy az INA állami hányada egy részének eladásáról vagy részvénycseréjéről a Mol-lal határozatlan időre elnapolják a megbeszéléseket, tekintettel az energiapiaci helyzetre és a globális pénzügyi válságra.

Egyes horvát lapok értesülése szerint viszont a Mol már döntő befolyásra tett szert az INA-ban barátságos befektetési alapokon keresztül.