Mercedes nélkül is jól megy Kecskemétnek

2008.11.17. 10:27

Kecskeméten egy év alatt nőtt a vállalkozások száma, valamint nőtt az önkormányzat iparűzési adóbevétele is, annak ellenére, hogy a megyei jogú városok közül elsőként döntött arról a város közgyűlése 2007. november 29-én, hogy négy év alatt 2 százalékról 1,6 százalékra csökkenti az iparűzési adót - mondta Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét gazdasági ügyeiért felelős alpolgármestere hétfőn.

Egy év alatt bebizonyosodott, hogy meglapozott döntést hozott a közgyűlés, mert a csökkentett iparűzési adó ellenére a 14 527 kecskeméti székhellyel rendelkező vállalkozás 4,606 milliárd forint iparűzési adót fizetett be 2008. november 12-ig.

Ez az összeg 432 millió forinttal több, mint amennyi a múlt év hasonló időszakában befolyt a város kasszájába - ismertette a város adóbevételeinek alakulását Szemereyné Pataki Klaudia, akit a Daimler-Benz német autóipari konszern júniusi bejelentése után választott meg a közgyűlés alpolgármesternek, a Mercedes beruházás koordinálására.

Az alpolgármester hangsúlyozta: kettős célja volt az adócsökkentésnek, egyrészt fel akarták hívni a figyelmet Kecskemétre, hogy minél több vállalkozás települjön a városba, másrészt a csökkentett adó miatt megmaradó forrást vissza tudják forgatnia a vállalkozások saját fejlesztéseikre, beruházásaikra.

Komoly számítások és mintegy három hónapos elemző munka előzte meg a döntést, de beigazolódik, hogy helyesen döntöttek - fűzte hozzá az alpolgármester. Szemereyné Pataki Klaudia véleménye szerint, a német konszern döntése szerencse a város

A Daimler-Benz igazgatótanácsa, amikor a beruházásról döntött, már tudta, hogy mire a termelés beindul a kecskeméti gyárában, 1,6 százalék lesz a helyi iparűzési adó mértéke. Ez ebben az egy adónemben 25 százalékos megtakarítást jelent a cégnek.

A közgyűlés fokozatosan csökkentette az iparűzési adó mértékét - mondta az alpolgármester hozzátéve, hogy már egy évvel ezelőtt érzékelték a gazdasági recesszió jeleit, és azzal számoltak, hogy mire elérik az 1,6 százalékos szintet, addigra ismét el kell indulni a növekedésnek.